16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateS-au reluat plăţile către beneficiarii SAPARD

S-au reluat plăţile către beneficiarii SAPARD

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a reluat astăzi plăţile către 600 de beneficiari ai programului SAPARD, plăţi care s-au ridicat la 72 de milioane de euro, a declarat pentru NewsIn, directorul interimar al APDRP, Sorin Radu.

Acesta a mai precizat că deşi plăţile au fost reluate azi, banii vor ajunge în conturile beneficiarilor în următoarele două zile lucrătoare.

"Banii au pleca dimineaţă din conturile Agenţiei şi sperăm ca în două zile lucrătoare, luni, marţi cel târziu să ajungă la beneficiari ", a spus reprezentantul APDRP.

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a primit confirmarea din partea Fondului Naţional din cadrul Ministerului Finanţelor pentru reluarea plăţilor prin programul SAPARD, în urmă cu trei săptămâni.

Fondul Naţional a solicitat APDRP respectarea unor condiţii legate de verificarea de către Agenţia de Plăţi a tuturor cererilor de plată aflate în sistem, conform noilor manuale de procedură consolidată.

Plăţile prin Progamul SAPARD au fost suspendate după o misiune de audit a Comisiei Europene ce a avut loc în prima jumătate a lunii iunie. Aceasta făcea parte din procedura de monitorizare pe care serviciile CE o efectuează anual şi a avut rolul de a face recomandări privind îmbunătăţirea sistemului de implementare a programului SAPARD.

Recomandările Comisiei Europene au vizat în primul rând întărirea sistemului de control legat de autorizarea plăţilor către beneficiarii finali ai fondurilor SAPARD.

Bruxelles-ul a cerut autorităţilor române să elaboreze un plan de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate, cu termen de finalizare în 31 august 2008.

România trebuie să mai primească de la UE, în cadrul Programului SAPARD, 200 milioane euro, pentru care verificările se vor face după noile proceduri.

Totodată, directorul general al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), Laszlo Klarik,  agenţie care gestionează fondurile SAPARD în România,  şi-a dat demisia luna trecută iar conducerea instituţiei este asigurată acum  de către Sorin Radu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS