17 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePensionarii bulgari vor primi salariul minim pe economie pentru a avea grijă de nepoţi

Pensionarii bulgari vor primi salariul minim pe economie pentru a avea grijă de nepoţi

Pensionarii bulgari care în mod obişnuit au grijă de nepoţi pentru ca părinţii să poată lucra vor primi, începând din ianuarie, salariul minim pe economie pentru acest lucru, potrivit unei noi legi, relatează AFP.

Un amendament la legea de încurajare a muncii, adoptat joi, prevede "creşterea nivelului de ocupare în rândul oamenilor în vârstă şi ajutarea tinerilor pentru a face faţă mai bine angajamentelor lor profesionale şi familiale", potrivit guvernului, autorul acestui proiect de lege.

Victima unei grave crize demografice, Bulgaria a adoptat în 2006 cel mai lung concediu parental din UE, 45 de săptămâni, renumerate cu 90% din salariu. Guvernul se ocupă de anul trecut şi de cheltuielile pentru a avea în grijă un copil, adică salariul minim pe economie, până la împlinirea a 2 ani.

De acum, copilul poate fi lăsat în grija unui bunic până când împlineşte 3 ani. Bunicul va primi pentru acest lucru 240 de leva (123 de euro) pe lângă pensie. Măsura constituie un ajutor pentru pensionari, în condiţiile în care o pensie medie este de doar 120 de euro.

O uşoară creştere a natalităţii a fost înregistrată în 2007, în urma măsurilor de încurajare, cu 1,8% naşteri mai mult decât în 2006. Totuşi, rata mortalităţii rămâne mare. La sfârşitul lui 2007, Bulgaria avea 7,6402 milioane de locuitori, departe de recordul de 8,9866 milioane în 1988, informează NewsIn.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS