19.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCSAT, sesizat de majorarea salariilor

CSAT, sesizat de majorarea salariilor

Executivul ia în calcul sesizarea Curţii Constituţionale în legătură cu aprobarea de parlament a majorării salariilor din învăţământ cu 50% şi va cere un punct de vedere din partea BNR şi CSAT, a declarat ieri ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian. „Luăm în calcul sesizarea Curţii Constituţionale pentru situaţia creată în urma deciziei de majorare a salariilor din învăţământ cu 50%“, a spus Vosganian, care a adăugat că este nevoie de un punct de vedere clar şi din partea Băncii Naţionale a României (BNR) şi a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). „O astfel de măsură ar antrena creşterea fără precedent a inflaţiei, iar BNR ar fi nevoită să modifice din nou dobânda de referinţă. Se ameninţă stabilitatea economică a României şi se creează un conflict între puterile statului. Doar parlamentul reunit în ambele Camere poate decide în privinţa majorării deficitului bugetar“, a adăugat ministrul.
Vosganian a făcut aceste declaraţii după o întâlnire cu sindicaliştii din administraţia publică, aceştia ameninţând cu greva generală dacă nu primesc şi ei o majorare a salariilor cu nivelul aprobat de parlamentari pentru profesori. Guvernul refuză însă să aprobe aceste solicitări, temându-se că ar arunca în aer echilibrul bugetar, şi aşa sub presiune după ultimele majorări de salarii şi pensii. „Creşterea salariilor funcţionarilor publici cu 50% este nesustenabilă şi va trimite economia românească în haos, fiind un atentat la siguranţa naţională“, ar fi spus Vosganian în timpul negocierilor, potrivit reprezentanţilor sindicaliştilor.
Ministrul economiei şi finanţelor a anunţat că va trimite motivaţia sa privind refuzul acceptării acestor noi creşteri salariale la Preşedinţia României, Curtea Constituţională şi CSAT.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII