14.8 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSoarta următorului raport CE este în mâinile magistraţilor şi ale Parlamentului, spune Predoiu

Soarta următorului raport CE este în mâinile magistraţilor şi ale Parlamentului, spune Predoiu

Lupta împotriva corupţiei la nivel înalt avansează prea lent, din perspectiva Comisiei Europene, iar soarta următorului raport este în mâinile magistraţilor şi ale Parlamentului, a declarat ministrul Cătălin Predoiu după întâlnirea de astăzi cu Jacques Barrot, comisarul european pentru justiţie.

Întâlnirea de la Bruxelles cu Jacques Barrot a avut ca scop informarea acestuia în legătură cu ultimele evoluţii în ceea ce priveşte reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei, din perspectiva Guvernului, a declarat ministrul român al justiţiei.

"În ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei la nivel înalt şi local au avut loc evoluţii în ultimele săptămâni – un fost ministru a demisionat din Parlament şi face obiectul anchetelor. Un ministru din cabinet a demisionat acum câteva zile ca urmare a acuzaţiilor lansate de procurori, ceea ce demonstrează că procesul avansează încet-încet", a spus Predoiu, făcând referire la fostul ministru al transporturilor Miron Mitrea şi la ministrul muncii Paul Păcuraru.

"Este foarte adevărat că, din perspectiva partenerilor noştri de la Comisie, lucrurile merg prea lent în această direcţie. Cred că nu mai există nici un dubiu că stadiul îndeplinirii acestor cerinţe va avea un impact foarte important asupra viitorului raport de ţară. În bună măsură, soarta viitorului raport se află în mâinile magistraţilor şi ale Parlamentului", a ţinut să precizeze Predoiu, citat de corespondentul NewsIn la Bruxelles.

Referitor la scrisoarea preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor Nicolae Văcăroiu şi Bogdan Olteanu pe care aceştia vroiau să o trimită preşedintelui Parlamentului European Hans Gert Poettering reclamând că executivul european "nu a consultat" legislativul român înainte de redactarea ultimului raport din luna iulie, Predoiu a spus că misiunea experţilor CE dinaintea raportului a avut întâlniri cu membrii comisiilor juridice din Parlament, lucru ce se va repeta şi la următoarea misiune din luna decembrie.

În ceea ce priveşte procedura de numire şi revocare a procurorilor-şefi, "problema a fost ridicată de comisarul Barrot", a spus Predoiu, explicând încă o dată că, din punctul său de vedere, modificarea legislativă nu a fost oportună.

Întrebat dacă menţinerea procedurii face parte din obiectivul specific numărul trei – lupta împotriva corupţiei la nivel înalt – ministrul a enumerat trei motive pentru care consideră inoportună iniţiativa Parlamentului.

Primul ar fi actuala dezbatere privind o reformă constituţională, care trebuie să preceadă orice schimbare a "arhitecturii judiciare".

"Un alt motiv e legat chiar de raportul CE şi de mecanismul în sine. Sigur că obiectivul numărul trei e legat de lupta anticorupţie. Dar în acest context, mai ales în partea tehnică, se fac şi comentarii legate de stabilitatea cadrului legislativ şi instituţional", a spus Predoiu.

Ministrul l-a asigurat pe comisarul Barrot că "nu se va purcede la o modificare de structură a sistemului judiciar fără o consultare prealabilă cu Comisia, cu partenerii europeni".

Ultimul motiv ar fi că nu este recomandabilă o "fluctuaţie a schimbărilor legislative", fiind de preferat ca instituţiile să se "aşeze" şi să-şi verifice eficienţa sau ineficienţa.

Întrebat cum va motiva Parlamentul pentru a întoarce această iniţiativă, Predoiu a răspuns că există o contestaţie la Curtea Constituţională şi că trebuie văzut ce va face şi preşedintele, dacă va promulga această lege.

Predoiu a mai precizat că nu a discutat cu Barrot despre propunerea făcută pentru şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie, de a nu-i reînnoi mandatul lui Daniel Morar, nedorind să comenteze atâta vreme cât procedura este încă în curs.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS