10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateChelu de la SIF Oltenia, anchetat de DIICOT

Chelu de la SIF Oltenia, anchetat de DIICOT

Cătălin Chelu, unul dintre cei mai importanţi acţionari de la SIF Oltenia, este anchetat în legătură cu unele tranzacţii ale societăţilor din portofoliul SIF. Tranzacţiile prin care SIF ar fi capitalizat indirect societăţile gălăţeanului ar însuma 3.000.000 de euro.

Preşedintele şi directorul general al SIF Moldova, Cătălin Chelu, este anchetat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) în legătură cu unele tranzacţii pe care societăţi din portofoliul SIF Oltenia le-au făcut pentru capitalizarea firmelor controlate de omul de afaceri, dezvăluie surse din cadrul SIF Oltenia.

Potrivit acestora, Chelu a abuzat de faptul că are o poziţie influentă în cadrul SIF (controlează o parte din CA şi, după unele surse, deţine concertat 12% din capitalul social al societăţii) pentru a determina directorii unor firme din portofoliul societăţii să îi capitalizeze propriile firme, prin cumpărarea de acţiuni peste preţul pieţei, în valoare de aproximativ zece milioane de lei (3.000.000 de euro).

Investigaţiile DIICOT au fost confirmate de preşedintele SIF Oltenia, Dinel Staicu. „Ni se cer tot felul de informaţii de la DIICOT, în legătură cu unele tranzacţii. Am înţeles că există un dosar penal pe numele domnului Chelu“, a declarat Staicu. Într-o adresă pe care DIICOT a trimis-o SIF scrie: „Vă rugăm să ne puneţi la dispoziţie lista societăţilor comerciale din portofoliul societăţii care au achiziţionat instrumente financiare emise de societăţi ce sunt controlate, direct sau indirect, de dl Chelu Cătălin-Constantin, având în vedere atât achiziţia de acţiuni de pe piaţa bursieră, cât şi ca urmare a participării acestora la eventuale majorări de capital ale respectivelor companii“.

În schimb, omul de afaceri gălăţean susţine că nu ştie nimic. „În premieră aud că aş fi cercetat. Eu nu am fost chemat să dau vreo explicaţie“, a declarat Chelu.

 

Război Staicu-Chelu, pentru o avere de 600 de milioane de euro

 

Cătălin Chelu este, în prezent, unul dintre cei mai importanţi investitori de pe piaţa de capital românească, deţinând pachete importante de acţiuni la SIF-uri. În iulie 2008, omul de afaceri gălăţean a ajuns la şefia SIF Moldova, după ce Sorin Mihail Turtoescu, cel care deţinea funcţiile de preşedinte/director general, a demisionat, invocând motive de sănătate. Cătălin Chelu spune că la ora actuală controlează în nume personal şi concertat doar 1,1% din capitalul SIF Oltenia. Potrivit ultimelor declaraţii oficiale, date în martie şi septembrie 2007, omul de afaceri controla în nume personal 1,09%, iar concertat – 1,87% din SIF Oltenia, ceea ce ar însemna că o bună parte din acţiuni au fost vândute. La ultima şedinţă AGA (cerută de CNVM, pentru o decizie în legătură cu păstrarea funcţiilor de către Dinel Staicu, trimis în judecată de DNA în dosarul fraudării BIR), au fost prezenţi acţionari deţinând 16,3% din capitalul social şi au fost anulate voturi contând pentru 7,5% din capital. Restul au fost anulate în cea mai mare parte pentru că acţionau concertat cu omul de afaceri Cătălin Chelu, ceea ce înseamnă că acesta ar avea în sfera de influenţă 8,8% din capitalul social. Preşedintele SIF Oltenia, Dinel Staicu, susţine că gălăţeanul ar controla chiar 12% din societate.

În şedinţa AGA din luna noiembrie, este de aşteptat ca unul dintre oamenii lui Chelu sau el însuşi să candideze pentru şefia SIF Oltenia, aşa că bătălia se anunţă dură. „Încă nu pot să spun cine va candida pentru şefia SIF Oltenia. Mai este timp“, a precizat Cătălin Chelu. De fapt, războiul Chelu-Staicu a început săptămâna trecută, când Chelu spera ca prin votul concertat să-l răstoarne pe omul de afaceri craiovean din fruntea SIF Oltenia. Confruntarea se anunţă interesantă, având în vedere că votul este organizat de actuala echipă de conducere.

De altfel, Chelu a anunţat că va face plângeri penale pe numele comisiei care a numărat voturile la precedenta AGA, când a eşuat în tentativa de a-l da jos pe Staicu.

Păpuşarul SIF-urilor

Cătălin Chelu este, din iulie 2008, preşedinte/director general al SIF Moldova, după ce Sorin Mihail Turtoescu şi-a dat demisia din aceste funcţii, invocând motive de sănătate. Omul de afaceri este unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa de capital românească, deţinând pachete importante din SIF-uri. Oficial, el deţine 1,1% din SIF Oltenia. Neoficial, are 8-12% din societate. Activele nete ale SIF Moldova şi SIF Oltenia însumează peste un miliard de euro.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII