14.8 C
Craiova
luni, 5 mai, 2025
Știri de ultima orăActualitateOltenii sar în ajutor

Oltenii sar în ajutor

Şapte tiruri cu ajutoare pentru locuitorii Moldoviţei au plecat, ieri după-amiază, de pe pista dezafectată a aeroportului din Bănie. Bunurile au fost colectate prin Campania „Craiova ajută Moldova“, demarată de Fundaţia Gazeta de Sud, Primăria Craiova şi Monitorul de Suceava.

Craiovenii au trecut peste comoditate şi indiferenţă şi au întins o mână de ajutor, în ultimele zile, semenilor trecuţi prin încercarea inundaţiilor. Firmele MITLIV, ELPRECO, DOMARCONS, SC FIR AUR CONSTRUCT SRL, OZ MARATON, G&G şi Pro Gopo au oferit materiale de construcţii. Li s-au alăturat Direcţia Taxe şi Impozite din cadrul Primăriei Craiova – cu bani, Selgros Cash&Carry – cu alimente de bază şi A&D Pharma – cu produse farmaceutice. Comuna Moldoviţa, unde ajung, în această dimineaţă, materialele de construcţii, medicamentele, rechizitele şi păturile donate de craioveni este una dintre cele mai afectate din judeţul Suceava. Cu aproximativ două săptămâni în urmă, apele au distrus într-o clipă cinci case şi au inundat 87 de locuinţe şi gospodării. La toate acestea, se adaugă peste 120 de fântâni colmatate şi peste 350 de hectare de culturi agricole distruse. Apele crescute ale râului Moldoviţa au afectat drumul judeţean care trece prin comună şi au muşcat din mai multe drumuri comunale, zeci de case rămânând izolate câteva zile.

 

În inima Moldovei

 

Din zona inundaţiilor, Dan Coman de la „Monitorul de Suceava“ descrie cu groază pagubele şi nenorocirile care pot schimba viaţa unui om pe neaşteptate. În doar câteva minute, viitura le-a luat sătenilor din Moldoviţa tot ce au agonisit într-o viaţă: clădiri, muncă, pământ. Căci apele au spălat bucăţi întregi de glie, luând şi case şi terenurile de sub ele.

 

Jocul de-a copilăria

 

La marginea comunei, în faţa unei curţi, fetiţa de doar patru anişori îşi vede liniştită de jocul ei. Dincolo de gardul dărâmat, casa a fost distrusă aproape în întregime de apele învolburate ale pârâiaşului care, mai acum câtva timp, curgea liniştit prin apropiere. A doua zi după inundaţii, părinţii s-au întors să înceapă munca de refacere a adăpostului. Neştiutor şi fără griji, copilul a rămas în drum, să se joace cu alţi prichindei, ca şi cum nimic nu s-ar fi petrecut. În curte, un morman de lucruri, adunate de-a lungul anilor, unele scoase din odaia de la drum, altele din tindă. Ce s-a mai putut salva. Păpuşi şi ursuleţi din pluş cu care fetiţa se juca înainte să vină apele, perne, pături, acareturi. Tatăl, Mihai Dzaiţ, are vreo 30 de ani. Îşi aminteşte cu stupoare că n-a fost nevoie de mai mult de o jumătate de oră pentru ca viitura să distrugă tot: „Eram în casă când a venit apa. Fetiţa se juca într-o cameră, iar mama ei, alături, făcea clătite. Am reuşit să scot repede copilul şi, când m-am întors după soţie, era deja prinsă cu piciorul de un copac adus de viitură. Cu greu am reuşit să ne punem la adăpost“. Mihai e mulţumit că familia sa e în siguranţă, dar alte gânduri nu-i dau pace. „Acum nu mai avem nimic. Tăvălugul a rupt pământul şi nu mai avem nici unde să ne facem altă casă. Ne-a luat grajdul, fânarul, iar grădina a dispărut aproape în totalitate. A mai rămas o bucăţică de pământ din tot ce aveam“. N-a stat cu mâinile în sân niciodată, şi-a făcut un rost pe lume, dar acum are nevoie de ajutor pentru a-şi ridica din nou un adăpost deasupra capului.

 

Niciodată, ca acum

 

Situaţia familiei Dzaiţ nu este singulară, povesteşte Dan Coman. Apele n-au ţinut cont nici de vârstă, nici de statutul social. Au luat tot ce-au întâlnit în cale. Autorităţile din comună spun că, deşi s-au primit până acum ajutoare, mai este încă mare nevoie de materiale de construcţie, în special fier beton, plase pentru construcţii şi ciment. Pe cât au putut, oamenii n-au stat cu mâinile în sân şi au încercat să-şi cureţe gospodăriile de nămolul adus de viitură.

Locuitorii din Moldoviţa nu-şi mai amintesc ca astfel de inundaţii să se fi abătut asupra locului în ultimii 60 de ani. Şi parcă niciodată pagubele nu au fost atât de mari. „Suntem nenorociţi. Nu mai ştim ce să facem. Ne-am trezit cu puhoiul în casă peste noi şi de-abia am avut timp să ne salvăm“, afirma Liliana Butnariu, o femeie a cărei casă a fost puternic afectată de inundaţii. Autorităţile judeţene şi cele locale au reuşit să rezolve în timp scurt problemele de infrastructură. Însă oamenii rămaşi fără case sau cu locuinţele afectate continuă să spere că donaţiile şi sprijinul promis de guvern îi vor ajuta să-şi reia viaţa de dinainte…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS