10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateComplex european, gol din cauza taxelor

Complex european, gol din cauza taxelor

Cea mai modernă piaţă din Valea Jiului, „Pro Europa“, inaugurată zilele acestea la Vulcan, este goală, iar comercianţii nu se înghesuie să îşi expună marfa aici, din cauză că taxele sunt prea mari. Pentru a-i constrânge pe producători şi comercianţi să vină aici, autorităţile locale din Vulcan au reziliat contractul cu cel care deţine piaţa veche, unde se face comerţ în prezent.

 

Complexul „Pro Europa“ din Vulcan a fost construit cu o cofinanţare PHARE primită de Primăria Vulcan, în valoare de 1,295 milioane de euro şi este cea mai modernă piaţă agroalimentară din Valea Jiului. Complexul are 49 de mese, dintre care 28 sunt destinate producătorilor agricoli. Imobilul – cu un singur nivel – are geamuri termopan, aer condiţionat, iar pe jos, mochetă de trafic intens. În interior, mesele sunt din fibră, rafturile, din aluminiu, iar la intrare cumpărătorii pot să-şi ducă produsele cu cărucioare, la fel ca în supermarketuri. Însă, deşi s-a inaugurat de câteva zile, locaţia este goală, întrucât nici un producător sau comerciant nu se înghesuie să-şi aducă aici produsele. Chiar şi primul producător a stat doar două zile, după care s-a reîntors în vechea piaţă. Motivul a fost că taxa pe care trebuia să o plătească era de aproape 50 de lei pe zi şi nu putea să îşi acopere cheltuielile.

Cu toate acestea, administratoarea pieţei, Iuliana Jocu, este convinsă că, până la sfârşitul săptămânii, în complexul „Pro Europa“ vor fi mulţi comercianţi şi clienţi. Aceasta susţine că taxele sunt chiar foarte mici pentru condiţiile care sunt oferite, iar în cazul acelui producător, declară că avea închiriate o suprafaţă de aproape 10 mp, o masă şi o boxă. „Închirierea unei mese costă 6,5 lei/zi, un coş unde să fie ţinute produsele costă 1,5 lei/zi, iar o boxă se închiriază cu un leu/mp/zi. Eu sunt optimistă! Sunt convinsă că, până la sfârşitul săptămânii, piaţa va fi plină“, a declarat Jocu.

 

Cetăţenii, în pierdere

 

Optimismul administratoarei este întărit şi de faptul că Primăria Vulcan a reziliat contractul cu vechea piaţă privată, iar comercianţii şi producătorii care aveau contracte cu administraţia vor fi nevoiţi să vină să-şi vândă marfa aici, în Complexul „Pro Europa“.

Până la atragerea comercianţilor în moderna piaţă, singurii care au de suferit sunt cetăţenii din zona învecinată, care aşteptau cu nerăbdare inaugurarea acesteia, pentru a-i scuti de un drum de aproximativ un kilometru până la vechea piaţă. Aceştia spun că îşi doresc ca noul complex să funcţioneze, dar şi ca autorităţile să reducă taxele. „E o locaţie modernă şi spaţioasă. Ar fi bine să funcţioneze şi să nu mai fim nevoiţi să mergem până la vechea piaţă. În această zonă stau majoritatea locuitorilor Vulcanului, iar primarul şi consilierii ar trebui să aibă în vedere acest lucru, la stabilirea taxelor“, a spus Sabin Roman.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU