10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAgricultorii merg la Cotroceni

Agricultorii merg la Cotroceni

Agricultorii vor avea, la sfârşitul săptămânii viitoare, o întâlnire informală cu preşedintele Traian Băsescu, unde principala problemă dezbătută va fi legată de costurile înfiinţării lucrărilor de toamnă, a declarat preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Marcel Cucu.

Potrivit reprezentantului LAPAR, printre problemele care vor fi discutate cu preşedintele Băsescu se vor regăsi cele legate de preţul ridicat al motorinei, lipsa sprijinului pentru irigaţii şi preţul scăzut cu care se vând cerealele. „Reducerea accizei la motorină este insuficientă şi nesigură, pentru că este acordată doar pentru culturile de toamnă“, a susţinut Marcel Cucu.

Acesta a mai spus că agricultorii aşteaptă din partea preşedintelui să acţioneze ca un factor de mediere între ei, ministrul finanţelor şi chiar guvernatorul BNR, pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă agricultura românească. „Aşteptăm luarea unor măsuri care să stabilizeze piaţa produselor agricole. Nu putem vinde grâul cu 0,4-0,45 lei pe kilogram în condiţiile în care preţul îngrăşămintelor a crescut cu 200% de anul trecut, iar cel al motorinei cu 150%“, a declarat preşedintele LAPAR.

Acesta a precizat că agricultorii au beneficiat anul trecut de sprijin din partea guvernului, constând în acordarea de 500 de lei pentru fiecare hectar de grâu cultivat, 450 de lei pe hectarul de orz şi 400 de lei pentru cel de rapiţă, sprijin care nu va mai fi acordat şi anul acesta.

În privinţa producţiei de cereale din acest an, Marcel Cucu apreciază că este cea mai bună recoltă din ultimii 18 ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU