Coşmar în autocar

Autori


De parcă nu ar fi fost suficiente cele peste 35 de grade Celsius pentru a încerca rezistenţa oltenilor la căldură, călătorii CFR de pe ruta Craiova – Balş merg în autocare înghesuiţi ca sardelele.

Linia CFR Pieleşti – Robăneşti este închisă în vederea executării unor lucrări de consolidare a terasamentelor, până pe 16 august.

Toate trenurile de persoane care circulau pe ruta Craiova – Balş au fost anulate, iar transportul pe această porţiune a fost preluat de alt serviciu. „Dacă apare orice problemă cu calea de acces, toate obligaţiile derivate din contractul de călătorie dintre CFR şi călător, realizat prin achiziţionarea biletului, sunt preluate de CFR SA. Având în vedere situaţia de la Pieleşti, CFR SA a organizat o licitaţie pentru atribuirea transportului de călători, care a fost câştigată de firma Saftour“, a declarat Florin Predescu, directorul adjunct al Regionalei CFR Transport Persoane. Acesta a făcut referire la OUG nr. 7/2005, potrivit căreia, în cazul în care circulaţia trenurilor de călători se întrerupe ca urmare a stării necorespunzătoare a infrastructurii feroviare, administratorul/gestionarii infrastructurii feroviare (CFR SA) vor organiza, pe cheltuiala proprie, în condiţiile tehnice existente, un serviciu de transport pentru călători şi bagaje cu alte vehicule, până la destinaţie sau până la punctul de legătură pentru continuarea călătoriei cu trenul.

 

Contract de peste 200.000 de lei

 

Potrivit anunţului de atribuire nr. 30661/5.05.2008 (postat pe www.dgmarket.ro, un portal care publică anunţuri de licitaţii şi achiziţii publice lansate de finanţatorii internaţionali şi instituţiile publice), CFR SA a repartizat firmei SC Saftour Trading SRL Craiova asigurarea mijloacelor de transport a 100 de locuri, pentru a efectua şapte curse pe zi pentru călători. Valoarea totală a contractului, atribuit pe 17.04.2008, care nu poate fi subcontractat, se ridică la 208.463,64 lei, fără TVA.

 

„Au intrat peste 100 de persoane în autobuz“

 

Condiţiile de transport nu sunt tocmai plăcute. Cei 100 de călători sunt transportaţi cu un singur autocar, fapt care-i nemulţumeşte. „Pe ruta Craiova – Balş, toate trenurile sunt înlocuite de nişte autobuze. Au intrat pestre 100 de persoane într-unul. La un moment dat, unul dintre pasageri a leşinat“, a declarat un craiovean, care ieri-dimineaţă s-a întors de la Sibiu şi a sesizat faptul că aglomeraţia din autocarul respectiv era de nesuportat.

Atunci când cumpără bilete, călătorii nu sunt informaţi că vor fi preluaţi de alte mijloace de transport decât dacă solicită în mod expres. Dacă circulaţi pentru prima dată pe ruta Balş – Craiova, nu veţi fi informaţi cu privire la situaţie decât după ce veţi cumpăra biletul. „Potrivit legislaţiei în vigoare, toate obligaţiile referitoare la avizarea publicului călător îi revin CFR SA“, a precizat Florin Predescu.

 


„CFR achită o singură maşină“

 

La rândul lor, reprezentanţii firmei de transport spun că nu pot suplimenta maşinile decât dacă CFR SA decide că plăteşte mai mult. „Eu am contract cu CFR pentru transport pe ruta Craiova -Balş şi retur. CFR, cu care am o relaţie foarte bună, achită o singură maşină. Noi avem autocare cu o capacitate de 45 – 48 de locuri pe scaun şi peste 50 de locuri în picioare. Există curse mai aglomerate (cea de la ora 8.00) şi curse mai puţin aglomerate. Nu ai de unde să preconizezi fluxul de călători. În plus, şi la CFR, persoanele care circulă la clasa a doua mai stau şi în picioare“, a declarat Teodor Safta, administratorul SC Saftour Trading SRL Craiova. Potrivit acestuia, tehnic vorbind, firma are posibilitatea să suplimenteze, la cererea expresă a CFR, numărul de autocare.

 

ARR: Călătorii nu pot fi transportaţi în picioare

 

La rândul lor, reprezentanţii Autorităţii Rutiere Române (ARR) spun că, potrivit legislaţiei în vigoare, în afara oraşului, călătorii nu pot fi transportaţi în picioare. „Sub nici o formă, călătorii nu pot fi transportaţi în picioare. Când s-au făcut atribuirile de trasee, se ţinea cont de numărul de locuri trecut în certificatul de înmatriculare (includea atât locurile pe scaun, cât şi pe cele în picioare).

În prezent, se aplică însă o decizie recentă, potrivit căreia pentru fiecare mijloc de transport se face un certificat de clasificare pe număr de locuri (eliberat de Registrul Auto Român)“, a declarat Lucian Mincu, directorul ARR Dolj. Acesta a explicat că, dacă şoferul îşi permite să introducă în autocar/autobuz mai multe persoane decât numărul de locuri din certificatul de clasificare (de pe scaun), e predispus la contravenţii (între 1.000 şi 2.000 de lei).

Anchetă OPC

Reprezentanţii Inspectoratului Regional pentru Protecţia Consumatorului Craiova au demarat o anchetă în acest caz. Rezultatul acesteia va fi comunicat zilele următoare.Comenteaza acum

6 Comentarii

 1. Daniel said:

  pina cind o sa invete cei di ROMANIA ca au drepturi, !………….. si obligatii, mai trecei ceva apa pe DUNARE.
  Bai fratilor, treziti-va ca lasati batjocoriti si mai si platiti pentru asta;

 2. mircea said:

  e normal la CFR .am facut ieri 79 de km in fix 3 ore pe distanta tirgu carbunesti -craiovita din cauza accidentului de la scoarta,nu stiu cum au putut sa retina personalul in tirgu carbunesti 50 de minute daca el nu a fost implicat in accident ci doar acceleratul care era in spate
  cand credeam ca a mai recuperat din intarziere ce credeti? statia Isalnita marfa era blocata de un marfar si uite asa ne a mai tinut acolo inca 10 minute in total 79 de km in 3 ore iar cei care au venit de la tirgu jiu au facut 3 ore si 35 de minute pe aceasta distanta ,avem a multumii CFRului nostru cel drag .Drum bun cu SNCFR !

 3. larry said:

  bah nene scrieti numai tampenii,eu sunt din bals si autocarele astea trec numai goale cu max 10 calatori in fiecare si sunt vreo 3 nu 1

 4. ioioioioi said:

  sa credeti voi ca o sa mearga trenu intre bals – craiova de pe data de 16 august….adevaru ca nu s-a trecut care august….2009 sau 200……la podu de la pielesti mai e mult de munca…..drum bun

 5. Civilizatie said:

  In tarile civilizate (ex Franta) compania de cai ferate (ex SNCF) detine ea insasi autobuze si chiar are anumite trasee de autobuze acolo unde nu existe cai ferate.

  Dar daca CFRului ii este lene sa castige bani…adica nu scuzati facem licitatie ca sa castige firma lu xulete ca imi iau eu pe cont propriu comision ca mai am de facut si vila lu baiatu al mic.

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 15 iulie 2008

Actualitate

» Pârjol în Dolj
» Accident grav de motocicletă
» Se reiau plăţile pentru păgubiţii FNI
» Coşmar în autocar
» Anul şcolar, de 35 de săptămâni
» Bacalaureat, sesiunea a doua
» Mai puţin de 1% dintre români au card de sănătate

Local

» Scurte ştiri
» Minor în plasament, dispărut
» Echilibrul între carieră şi familie
» Furt de lemne
» Juristul CEZ a depus plângere penală împotriva firmei cehe
» Laborator de analize toxicologice, în Vâlcea
» Influenţa asupra celorlalţi, latură a conştiinţei de sine
» Febra reducerilor de preţuri
» Asociaţia care trebuia să salveze Valea Jiului e pe moarte
» Bărbatul răpit a fost adus acasă
» Cadavru scos de rude din canal
» Căutat pentru că şi-a înjunghiat prietenul
» Ultima naştere
» A dispărut dosarul lui Piedone
» Accident mortal la Işalniţa
» A lovit o femeie şi a fugit
» Măcelarul din Petroşani s-a inspirat de pe internet
» Încă un destin frânt de tren
» Dosariada înghite examenul scris
» Scurte ştiri
» Colegiile uninominale, mărul discordiei
» DNA – lăudat, parlamentul – criticat

Dolj

» Case protejate pentru oameni cu probleme

Gorj

» Scurte ştiri
» Incendii la locuinţe şi la groapa de gunoi
» Cel mai mare târg din ţară îşi deschide porţile
» Elevi gorjeni, ajunşi din greşeală olimpici

Sport

» Pandurii lui Toacsen urcă la munte
» Vâlcenii s-au comportat mediocru
» Bronz pentru România la Universitare
» Victor Hănescu, 21 de locuri mai sus în clasamentul ATP
» Oprea a sărit 16,97 m la Atena
» Alexandra Ursachi nu dorea vacanţă
» Raluca Dumitraşcu, vicecampioană europeană la judo
» Ivan şi Balint rămân acasă
» Anunt
» Liga I, după campionatele din Uzbekistan şi Yemen
» CF Chimia a obţinut încă două victorii în amicale
» Abonamente preferenţiale pentru suporterii gorjeni
» Jeremie Njock vrea să fie liber de contract

Magazin

» Menta în bucătărie

Opinii

» Şcoala & boala
» Linişte şi pace la Ştiinţa, deşi adevărul este altul

Top