8.1 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCererile pentru restituirea taxei auto, depuse la ANAF

Cererile pentru restituirea taxei auto, depuse la ANAF

Ministerul Finanţelor a publicat ieri, pe site-ul său, cu numai o zi înainte de intrarea în vigoare a noii grile de calcul pentru taxa auto, normele metodologice privind restituirea diferenţelor.

Potrivit acestora, taxa va fi calculată de organul fiscal competent din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, care va solicita cartea de identitate a vehiculului, un document din care să rezulte data primei înmatriculări, o declaraţie pe proprie răspundere şi rezultatul expertizei tehnice efectuate de Registrul Auto Român. Pentru autovehiculele care fac obiectul contractelor de leasing, în locul cărţii de identitate a vehiculului, va fi prezentat un document care să conţină elementele necesare calculului taxei de către organul fiscal. Procedura de stabilire a taxei se aprobă prin ordin al preşedintelui ANAF, în termen de 15 zile de la data publicării normelor în Monitorul Oficial.

 

Taxă redusă cu 25%, dacă ai filtru de particule

 

Norma de poluare euro utilizată la calculul taxei este cea codificată în cartea de identitate a vehiculului la rubrica „numărul de omologare“ prin ultimele două caractere din numărul de omologare. Valoarea combinată a emisiei de CO2, utilizată la calculul taxei, este cea înscrisă în cartea de identitate a vehiculului, la rubrica „modificări ce nu afectează performanţele şi caracteristicile de folosinţă ale vehiculului“, pentru categoria „autoturism M1“ sau „autoturism M1G“ încadrat în norma de poluare Euro 3, Euro 4, Euro 5 sau Euro 6.

Elementele pe baza cărora au fost stabilite cotele de reducere a taxei aferente unui autovehicul considerat „standard“ sunt: vechimea, calculată ca diferenţă între data la care se efectuează calculul şi data primei înmatriculări, rulajul mediu anual, starea generală standard şi dotarea. Pentru autovehiculele înmatriculate pentru prima dată în România, data primei înmatriculări utilizată la calculul taxei este cea înscrisă la rubrica corespunzătoare documentului de înmatriculare străin. Reducerea taxei cu 25%, în cazul autovehiculelor echipate cu motor diesel prevăzut cu filtru de particule, se aplică pentru maşinile în a căror carte de identitate este înscris textul „filtru de particule“.

 

Nivel standard

 

Pentru autovehiculul folosit la transportul de pasageri şi cu cel mult opt locuri pe scaune (încadrat în categoria auto M1) a fost stabilit un nivel standard al rulajului mediu anual de 15.000 km, iar pentru un autovehicul folosit la transportul de mărfuri şi cu o masă maximă care nu depăşeşte 3,5 tone (din categoria N1) a fost decis un nivel standard de 30.000 km. Rulajul mediu anual considerat standard creşte corespunzător capacităţii autovehiculelor grele. În cazul în care un autovehicul pentru care s-a plătit taxa în România este scos ulterior din parcul auto naţional, se restituie, la cererea contribuabililor, valoarea reziduală a taxei care reprezintă banii care ar fi trebuit plătiţi pentru respectivul autovehicul dacă acesta ar fi înmatriculat la momentul scoaterii din parcul auto naţional. Suma reprezentând valoarea reziduală a taxei se compensează de unităţile Trezoreriei Statului, din contul „disponibil din taxe pe poluare pentru autovehicule“. În urma contestării taxei plătite, contribuabilul poate solicita restituirea diferenţei de taxă faţă de cea plătită cu ocazia înmatriculării autovehiculului, în România. Persoanele care vor înmatricula, de la 1 iulie, autovehicule second hand vor beneficia de o reducere suplimentară a taxei de poluare auto dacă declară pe propria răspundere că rulajul mediu anual real al maşinii este mai mare decât cel considerat standard pentru categoria respectivă a vehiculului. Taxa se achită în lei de către contribuabili, prin virament sau în numerar, la unităţile Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal la care aceştia sunt înregistraţi ca plătitori de impozite şi taxe sau unde au domiciliul fiscal. Banii vor intra în contul „disponibil din taxe pe poluare pentru autovehicule“, având codul de identificare fiscală a contribuabililor persoane fizice sau juridice.

Andreea Dăscălescu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU