10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLături politice deversate pe uliţa satului

Lături politice deversate pe uliţa satului

Cum se face politica la ţară? Fără scrupule. Prinşi între coarnele boului de la plug şi doctrina de partid, ţăranii au împrumutat din metodele seniorilor politici de la oraş. Şi au luat tot. Ura, patima, răutatea, loviturile sub centură. Cât e credinţă în valorile ideologice, cât e luptă pentru ciolan? De fapt, care ideologie?

 

Comuna Leu, mai bine de 20 de kilometri distanţă de Craiova. Linişte ca de mormânt. Doar sunetul unui motor de camion zgârie când şi când monotonia primei zile de aprilie. Casele par părăsite, vântul se joacă şi el cu praful de pe uliţe. Te întrebi unde au dispărut cu toţii. Ei, oamenii uneia dintre cele mai mari comune din Dolj. Grea întrebare. Poate au plecat la muncă la oraş, poate dorm după mai multe pahare de vin băute în miez de noapte, poate, pur şi simplu, sunt la muncile câmpului. Sau poate se gândesc cum să-şi distrugă adversarii politici. Marţi, asta am simţit. Că politica a penetrat satul din toate părţile, mai ceva decât cerneala creta.

I-a băgat votul în fibrilaţie

Mai mulţi „oameni de bine“ din Leu, întâmplător de la PNL, s-au plâns că primarul Onea Andrei de la PD-L îşi face propagandă. Şi nu oricum, ci pe gardurile şi zidurile oamenilor. Adică el, ditamai primarul, a găsit nişa prin care să pătrundă în casele oamenilor. Mai întâi le vopseşte gardul cu îndemnuri gen „votaţi-mă pe mine!“, apoi sare pârleazul şi aterizează în patul oamenilor, de unde nu mai iese decât după ce le-a smuls votul. Curat viol electoral, ai zice. Concret, luni dimineaţă, peneliştii din Leu au descoperit pe gardul mai multor case următorul îndemn scris cu portocaliu: „Votaţi primarul PD-L, Onea Andrei!“. Ieşiţi ca prin minune de te miri unde, câţiva membri de partid ne-au arătat cu obidă la faţa locului casele mânjite cu vopsea electorală. „Am observat luni seară, pe la şapte, dar, din ce am auzit, au apărut de duminică noapte. Am mai auzit lumea că zicea: «Ia uite, bă, ce face tâmpitul ăsta». Nu e normal. Campania începe pe 1 mai, nu acum. E ilegal“, se plânge Ion Mitran, membru PNL, parcă gelos pe primar. Alt penelist, Răduţ Elian, se arată şi el îngrijorat de sprayul de pe gard. „Nu se poate să-ţi faci campanie de pe acum. Au mai fost şi alte inscripţii de genul ăsta, dar le-au şters“, a declarat acesta cu obidă, încercând să ne convingă că primarul nu e tocmai dus la biserica oamenilor politici. Pe cât de agitaţi erau peneliştii de Leu, pe atât de insensibil la zbaterea lor era proprietarul casei însemnate. Scărpinându-se în creştet, privind cu dezinteres, nea Costică dă de înţeles că nu-l deranjează deloc îndemnul la vot. „Am văzut şi io luni ce scria acilea. Îl las aşa. Să-l şteargă ăla care a scris, care e un prost“, spune Constantin Dincu, după care îşi vede de ale sale. Fusese adus de penelişti de la muncile câmpului, sperând probabil că va înfiera cu mânie. Pe nea Costică îl interesa mai mult ploaia, care stătea să cadă şi care l-ar fi scutit de udat bucăţica lui de pământ, decât bălăcăreala politică.

Scârbă de vot

Câteva sute de metri mai încolo, „detectivii“ PNL din Leu au dibuit altă casă marcată cu însemne portocalii. În ea locuiesc Maria Duca, de vreo 70 de ani, şi fiul ei, consilier local. Din partea PD-L. Bătrâna spune că habar nu are cine i-a scris pe gard, dar se jură că nu a fost băiatul ei. „Noi am fost la vie, nu avea când să scrie. Iar eu nici să mă semnez nu ştiu. Pot să vină să ia şi amprente. Să se aleagă praful de ăla care a scris!“, spune tanti Maria. Cu toate astea nu o deranjează că de pe gardul ei alb primarul Onea îi îndeamnă pe oameni să-l voteze. „Nu m-aş supăra dacă ar veni toate partidele să-şi pună reclamele pe gardul meu. Dar să ştiţi că parcă nu m-aş mai duce la votare. Uite aşa. Am buletinul plin de ştampile de la 18 ani şi am ajuns la 70, dar mi s-a urât“, recunoaşte mama consilierului, susţinută de câteva vecine gălăgioase. „Doamne ajută de ploaie!, spun toate în cor, semn că le stă gândul la legumele din grădină şi nu la îndemnurile politice.

Politica nu ţine cont de morţi

Pentru că lupta politică nu are farmec fără împărţirea pomenilor electorale, liberalii de Leu l-au acuzat pe primarul pedelist că împarte ulei în biserică la slujba de duminică şi baticuri bătrânelor de pe uliţă. „Vorbeşte lumea prin sat. Cică o ia pe străzi şi dă baticuri la babe, iar duminica vine cu baxul de ulei la biserică“, spune apăsat penelistul Ion Mitran. Primarul se apără spunând că este scârbit de politică şi că se gândeşte să renunţe să mai candideze pentru alt mandat. Nici el nu crede însă asta. „Uleiul şi baticurile le dau de pomană pentru cei doi copii pe care i-am pierdut. Toată lumea ştie asta, dar lupta politică…“, spune oftând Andrei Onea. Apoi răbufneşte. „Sunt căcănării! Nişte căcănari!“.

Dincolo de condamnarea exploatării politice a durerii unui om, primarul nu a putut să explice cum au ajuns gardurile vopsite cu numele lui. „Nu ştiam de ele. Poate au scris chiar adversarii mei. Sunt destui clienţi acolo. Cine ştie. Poate pentru 50.000 de lei…“, spune resemnat primarul Onea, încercând să justifice apariţia îndemnurilor la vot. Apoi contraatacă, după metoda „ba şi ei“. „Şi PNL şi-a pus numele pe coşurile de gunoi, deşi primăria le-a montat. Am auzit că şi la WC-uri şi-au pus numele. O să-i contactez pe ai mei să nu facă aşa ceva“, mai spune primarul. Andrei Onea pare sictirit de politică şi de jocurile din comună, dar totuşi se complace în mocirla pe care o înfierează. „Dacă aţi sta la noi, aţi vedea că se face politică la nivelul cel mai înalt. Toată lumea face asta. Iar cei care se ocupă cu aşa ceva nu fac nimic altceva. Unii vin beţi în primărie şi ne fac probleme, alţii merg prin sat şi îi întorc pe oameni împotriva mea. Sunt stupefiat să văd ce se întâmplă. Nu am crezut că în politică este aşa“. Cu toate astea, primarul mai vrea un mandat şi e sigur că va câştiga chiar din primul tur. Cine să-i mai înţeleagă?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII