19.2 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul mediului le-a cerut fermierilor să nu mai cultive porumb modificat genetic

Ministrul mediului le-a cerut fermierilor să nu mai cultive porumb modificat genetic

Ministrul Mediului, Attila Korodi, le-a cerut azi fermierilor să nu mai cultive porumb modificat genetic (MON 810) şi a declarat că dacă studiile dovedesc că această plantă este periculoasă va elabora o Hotărâre de Guvern pentru interzicerea cultivării ei.
"Pentru că suntem în pragul campaniei de primăvară, fac un apel către fermieri să evite cultivarea porumbului modificat genetic. România se poate afirma prin produsele tradiţionale şi trebuie să profităm de faptul că suntem lider european în funcţie de suprafaţa cultivată cu porumb nemodificat genetic", a declarat Attila Korodi.
Potrivit ministrului mediului, în 2007, în România s-au cultivat 332 de hectare cu porumb modificat genetic şi 200.000 hectare de culturi ecologice. "Sunt studii ale statelor membre UE care ridică multe semne de întrebare asupra organismelor modificate genetic şi în cazul în care evaluarea comisiei pentru securitate biologică va demonstra că porumbul modificat genetric atentează la sănătatea oamenilor şi a mediului sunt decis să elaborez o Hotărâre de Guvern pentru interzicerea cultivării MON 810. Pentru elaborarea acestei hotărâri vom colabora cu Ministerul Agriculturii şi cu Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA)", a mai spus ministrul.
Reprezentanţii Greenpeace au declarat joi că porumbul modificat genetic este singurul autorizat în UE de 10 ani, iar această autorizaţie este pe punctul de a expira şi se fac studii pentru a se stabili dacă această plantă pune sau nu în pericol siguranţa populaţiei şi a mediului. MON810 este singura plantă modificată genetic autorizată pentru cultivare în UE, dar riscurile pentru mediu şi sănătate au provocat reacţii puternice ale Statelor membre care au interzis acest porumb. În prezent, MON810 este reevaluat de Comisia Europeană.
România a început cultivarea porumbului MON810 anul trecut după data aderării la UE. În 2007 în România au fost cultivate 332 hectare cu MON810, ceea ce reprezintă doar 0,01% din suprafaţa cultivată cu porumb în România. Cu trei milioane de hectare cultivate anual cu porumb, România este lider în UE la capitolul suprafaţe cultivate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII