10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFonduri pentru agricultură, neaccesate de România

Fonduri pentru agricultură, neaccesate de România

România nu a accesat în 2007 nici un euro din fondurile UE destinate promovării produselor agricole.

Fiecare stat membru UE poate beneficia de finanţare europeană pentru promovarea produselor agricole pe piaţa comunitară, însă România nu a folosit nici un ban din această sursă în cursul anului trecut. Potrivit Roxanei Zarma, directoare în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), de vină ar fi chiar destinatarii acestor fonduri, adică agricultorii, pentru că nu au elaborat programe privind campaniile de informare. „România nu a derulat astfel de proiecte pentru accesarea fondurilor destinate promovării produselor agricole pe piaţa internă şi comunitară deoarece sectorul privat nu a realizat nici un program de promovare“, a spus Roxana Zarma.

În România nu există însă nici un act normativ care să reglementeze administrarea acestor fonduri de promovare oferite de UE. Abia acum Ministerul Agriculturii a elaborat un proiect de ordonanţă în acest sens, vizând gestionarea fondurilor nerambursabile destinate finanţării programelor de informare şi promovare a produselor agricole, „situaţie extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată“.

Totuşi, reprezentanta MADR, Roxana Zarma, susţine că banii europeni pentru promovarea produselor agricole se puteau obţine şi fără un asemenea act normativ, „deoarece un regulament european este direct aplicabil într-un stat membru“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII