16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateKosovo, aproape o ţară

Kosovo, aproape o ţară

Mai sunt puţine ore până la aşteptata proclamare a independenţei fostei provincii iugoslave Kosovo, care ar putea avea loc mâine sau luni. Mai multe ţări europene se pregătesc deja să-i recunoască independenţa, în timp ce Serbia s-a grăbit să anuleze cu anticipaţie independenţa provinciei.

Guvernul sârb a luat-o înaintea liderilor kosovari – aşteptaţi să proclame mâine sau luni independenţa provinciei – şi a decis joi să anuleze în avans iminenta proclamare a independenţei provinciei Kosovo. „Actele şi activităţile autorităţilor interimare din Kosovo, care proclamă independenţa unilateral, sunt anulate de guvern, pentru că ele încalcă suveranitatea şi integritatea teritorială a Serbiei“, se arată într-un comunicat al guvernului de la Belgrad. Decizia are un caracter simbolic, menit să arate că Serbia refuză să renunţe la suveranitatea asupra Kosovo.

 

Independenţă neproclamată, dar aproape recunoscută

 

Potrivit unei surse diplomatice franceze, citată de France Presse, Franţa, Marea Britanie, Germania şi Italia s-au pregătit deja să recunoască simultan independenţa Kosovo, la scurt timp după ce va fi proclamată. Dacă independenţa va fi proclamată mâine la Priştina, cele patru ţări îşi vor anunţa oficial intenţia de a recunoaşte noul stat, la consiliul miniştrilor de externe UE prevăzut luni la Bruxelles. Fiecare ţară îşi va aplica în acest sens modalităţile diplomatice proprii. Recunoaşterea independenţei Kosovo nu este motivată de „entuziasm pentru cauza kosovară“, dar este „soluţia cea mai puţin rea, pentru a încerca să evite tulburările de pe teren“, a adăugat sursa citată.

Parisul se aşteaptă la o reacţie negativă din partea Serbiei, dar speră că aceasta se va limita la manifestaţii sau demersuri diplomatice. „Va fi nevoie de flexibilitate şi înţelegere“ faţă de Belgrad, potrivit diplomaţiei franceze. Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Jean-Pierre Jouyet, şi-a exprimat miercuri dorinţa „arzătoare“ ca UE să ofere Serbiei „perspective extrem de clare de aderare“, tocmai pentru a reduce tensiunile.

 

Pericol de secesiune

 

Partea de nord a Kosovo, majoritar sârbă, care se opune categoric independenţei provinciei, riscă să fie însă scena unui război de secesiune.

„Sârbii din nord vor reacţiona la declararea independenţei. Pentru ei, nordul nu face parte dintr-un Kosovo independent, ci ţine de Serbia“, a spus analistul kosovar albanez Ilir Dugolli. „Vor păstra legăturile cu Serbia şi, deci, vom asista la o divizare a Kosovo“, a subliniat el.

Această eventualitate corespunde unei stări de fapt. După războiul din Kosovo, nordul – unde trăiesc aproape 40.000 de sârbi-a rămas strâns legat de Belgrad. „Kosovo este deja divizat. Divizarea dintre nord şi sud există de aproape nouă ani“, a declarat Oliver Ivanovici, unul dintre liderii sârbilor din Kosovo.

Oamenii se tem ca această zonă să nu se transforme într-un al doilea Cipru. „Se vor trage focuri de armă, dacă albanezii încearcă să-şi exercite puterea în nord. Mitroviţa va semăna cu Beirut“, a spus recent liderul sârb Ivanovici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS