12.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024

Duel pe mall

Ţăranii din Işalniţa era cât pe ce să blocheze construirea unui mall din vestul Craiovei. Terenul a fost cumpărat de la controversatul om de afaceri Adrian Mititelu de o firmă din Austria, cu aproape 11 milioane de euro, iar Comisia judeţeană de fond funciar a validat dreptul de proprietate al ţăranilor din Işalniţa pe acest teren.

Povestea terenului de la marginea de vest a Craiovei pe care a început construirea unui mall finanţat de fondul de investiţii austriac Immoeast am relatat-o pe larg în mai multe ediţii ale Gazetei de Sud. Pe scurt, pământul a fost în proprietatea publică a statului român şi în administrarea Staţiunii de cercetare şi dezvoltare pomicolă Craiova, până când Adrian Mititelu l-a luat cu ajutorul unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile. De curând, Mititelu a vândut câteva hectare unei societăţi din Piteşti, care a făcut un supermarcket, şi alte hectare SC Klyos Media, care a început de câteva zile construirea celui mai mare mall din Oltenia. Tot de atâta timp, ţăranii din comuna Işalniţa, care au fost proprietari pe aceste pământuri până la colectivizare, s-au străduit pe toate căile să intre în posesia acestui teren cu potenţial imobiliar foarte mare.

 

Suspendarea suspendării

 

La sfârşitul anului trecut, cererile oamenilor din Işalniţa, făcute pe Legea nr. 247/2005, au fost validate de Comisia judeţeană de fond funciar, fapt pentru care oamenii au cerut în instanţă anularea autorizaţiei de construire a SC Klyos Media, emisă de Primăria Craiova în timp ce terenul se afla în litigiu.

La începutul acestei săptămâni, Comisia locală Işalniţa a obţinut de la Tribunalul Dolj sistarea lucrărilor la mall-ul proiectat la marginea Craiovei. Sentinţa putea fi executată imediat, deşi SC Klyos avea drept de recurs. Ieri, executorul judecătoresc, asistat de zeci de ţărani din Işalniţa, foşti proprietari ai acestor terenuri recunoscuţi şi de Comisia judeţeană de fond funciar, au iniţiat procedurile de sistare a lucrărilor.

În jurul orei 13.30, procesul-verbal de constatare a situaţiei era aproape gata de semnat, când a apărut o altă sentinţă judecătorească, obţinută de SC Klyos Media şi pronunţată de Curtea de Apel Craiova, prin care s-a suspendat suspendarea! În această situaţie, constructorul are voie să lucreze în continuare, măcar până săptămâna viitoare, când se va judeca altă suspendare cerută de proprietarii vechi ai acestor terenuri, oamenii din Işalniţa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

18 COMENTARII