15 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCSM a validat examenul de promovare a judecătorilor, cu excepţia celor de la instanţele din Craiova

CSM a validat examenul de promovare a judecătorilor, cu excepţia celor de la instanţele din Craiova

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a validat astăzi examenul pentru promovarea în funcţii de conducere a judecătorilor, mai puţin pentru preşedinţii de instanţe din raza Curţii de Apel Craiova.În cadrul dezbaterilor de azi s-a pus în discuţie poziţia judecătorului Constantin Diaconu, preşedintele Tribunalului Dolj, magistrat cu grad de curte de apel, care a făcut parte din comisia de examinare. Potrivit legii, comisia de examinare – numită de CSM la propunerea Institutului Naţional al Magistraturii – este formată din doi judecători de la instanţa supremă, doi de la curţile de apel şi trei specialişti în management şi organizare instituţională. Unii membri ai Consiliului au arătat că legea spune clar că judecătorii trebuie să provină de la de la curţile de apel, şi nu că trebuie să aibă grad de curte de apel. Concret, judecătorul Constantin Diaconu nu provine de la curtea de apel, ci de la tribunal, astfel că – potrivit unora dintre membrii CSM – nu ar fi avut dreptul de a fi în comisia de examinare. Culmea este că tocmai CSM a numit comisia care îl include pe judecătorul Constantin Diaconu de la Tribunalul Dolj. Mai mult, potrivit unor candidaţi, Diaconu ar fi favorizat un judecător pe care l-ar fi ajutat în realizarea proiectului de management, informează Mediafax.

Potrivit art.45 din Regulamentul de organizare şi desfăşurare a concursului sau examenului pentru numirea în funcţii de conducere a judecătorilor şi procurorilor, CSM poate invalida, în tot sau în parte, concursul sau examenul, în cazul în care constată că nu au fost respectate condiţiile prevăzute de lege ori de regulament, cu privire la organizarea şi desfăşurarea concursului sau examenului, ori că există dovada săvârşirii unei fraude.

În urma votului de astăzi, examenele pentru toate curţile de apel au fost validate, mai puţin cele din raza Curţii de Apel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU