15.6 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDinel, naşul TRANSGAZ

Dinel, naşul TRANSGAZ

SIF Oltenia a aruncat vineri pe piaţă peste 38 de milioane de euro, cumpărând cota de 60% din oferta publică lansată de Transgaz Mediaş, destinată investitorilor instituţionali. Preşedintele SIF Oltenia, Dinel Staicu, este anchetat de DNA pentru fraudarea Transgaz cu 11,3 milioane de euro.

SIF Oltenia a subscris vineri la Transgaz Mediaş peste 38,5 milioane de euro, maximul posibil în cadrul ofertei publice pe care societatea naţională de transport al gazelor naturale a lansat-o în perioada 26 noiembrie – 7 decembrie. Cu această sumă, societatea de investiţii financiare a cumpărat 706.430 de acţiuni, adică întreaga cotă de 60% din acţiunile Transgaz destinată investitorilor instituţionali. SIF Oltenia este de departe societatea care a investit cea mai mare sumă în această afacere. SIF Moldova a anunţat, la rândul ei, că pe 5 decembrie a cumpărat un pachet de 90.000 de acţiuni, în valoare de cinci milioane de euro. SIF Transilvania a raportat şi ea o subscriere de 100 de milioane de lei, pentru 521.000 de titluri, iar SIF Banat-Crişana a cumpărat 156.315 acţiuni, în valoare totală de aproape 30 de milioane de lei.

Subscrierile la Transgaz s-au încheiat vineri, la ora 13.00, însă intermediarii vor continua să introducă şi la începutul săptămânii viitoare, în sistemul bursei, ordine de subscriere primite în termenul de derulare a ofertei. Până vineri fuseseră introduse în sistemul BVB peste 20,3 milioane de acţiuni, adică de 17,4 ori mai mult faţă de titlurile puse pe piaţă în cadrul ofertei. Cererea este de peste 24 de ori mai mare pe tranşa investitorilor instituţionali şi de 6,8 ori mai mare pe cea destinată investitorilor mici. Alocarea acţiunilor în cadrul ofertei se va realiza pro-rata pe fiecare tranşă, fiecare investitor urmând să primească un număr de acţiuni proporţional cu numărul de acţiuni subscrise.

Subscrierea va fi mai mare

Brokerii spun că rata de subscriere va fi şi mai mare, rezultatele finale urmând să apară în cursul săptămânii viitoare. „Suma totală subscrisă a fost de circa patru miliarde de lei, adică 1,2 miliarde de euro. Este posibil ca rata de subscriere să fie chiar mai mare decât atât, în condiţiile în care nu s-a reuşit introducerea totală a datelor în sistemul de tranzacţionare până la ora închiderii sistemului“, a declarat Leonard Şonei, responsabil al agenţiei Intercapital Invest Craiova. Cu toate că a subscris întregul pachet pus la dispoziţie, având în vedere rata de subscriere, SIF Oltenia va primi destul de puţin. „La aceste cifre, SIF Oltenia va primi 28.000 din cele 706.000 de acţiuni din oferta publică. Toate celelalte societăţi de investiţii financiare nu au mobilizat la fel de mulţi bani ca SIF Oltenia ori pentru că nu au avut lichidităţi, ori pentru că au avut altă strategie“, a explicat Leonard Şonei. SIF Oltenia devine astfel cel mai important acţionar privat la societatea naţională de transport al gazelor naturale din România.

Interesant este că preşedintele SIF Oltenia, controversatul Dinel Staicu, este în prezent urmărit penal de DNA tocmai în legătură cu Transgaz Mediaş. Omul de afaceri craiovean este învinuit că în 2000-2001 ar fi fraudat Transgaz cu 11,3 milioane de euro prin intermediul unor societăţi pe care le controla.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII