14 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBătaie pe sigla şi denumirea PDL

Bătaie pe sigla şi denumirea PDL

Nici nu au căzut bine de acord asupra unificării PD şi PLD într-un nou partid, numit PDL, că au şi apărut primele nemulţumiri în rândul liderilor pedişti şi peledişti.

La câteva zile după ce au bătut palma pentru crearea unui nou partid, liderii politici ai PD şi PLD nu mai prididesc cu criticile la adresa deciziilor luate până în prezent pentru înfiinţarea formaţiunii. Una dintre problemele arzătoare ale creării PDL a fost dezbătută vineri de şeful pelediştilor doljeni, Horaţiu Buzatu, care s-a declarat nemulţumit, într-un comunicat remis presei, de sigla aleasă pentru noul partid: trandafirul. În opinia liderului politic doljean, trandafirul este un însemn clasic socialist şi, deşi „pentru Partidul Democrat, trandafirul poate reprezenta amintiri plăcute“, noul partid este o formaţiune de dreapta, care nu are nimic în comun cu un simbol al stângii. Deputatul peledist a cerut echipelor care negociază amănuntele unificării şi crearea noului partid sub denumirea de PDL să renunţe la însemnul ales, dat fiind faptul că trandafirul este atât simbolul ales de PSD, de Internaţionala Socialistă, dar şi de Partidul Socialist European. Buzatu a precizat vineri că, în opinia sa, un însemn potrivit pentru noul partid este leul, care, pe lângă faptul că exprimă „forţă şi fermitate“, este şi simbolul Universităţii Craiova. „Cred că însemnul electoral va trebui să inspire forţă şi fermitate, atribute ale unui partid puternic, iar leul este un astfel de simbol. Mi-ar plăcea leul şi pentru că are o conotaţie specială pentru noi, oltenii, pentru că este pe stema Universităţii Craiova“, a spus Buzatu.

 

Denumirea bagă PDL în anonimat

Pe lângă sigla aleasă, nici denumirea partidului nu mulţumeşte pe toată lumea. Vicepreşedintele PD, Ioan Oltean, a declarat vineri, potrivit agenţiei NewsIn, că electoratul nu va afla până la alegerile locale din 2008 care sunt obiectivele, scopul noului partid, iar membrii PDL va trebui să fac eforturi foarte mari pentru a demonstra că PD se regăseşte în noua formaţiune. „Nu va fi uşor să facem cunoscute numele, obiectivele, scopurile noului partid. Va fi insuficient ca până-n iunie 2008 noi să reuşim să popularizăm acest nume astfel încât succesul nostru să fie garantat. Dacă vom dori acest lucru, va trebui să facem eforturi mari cu toţii pentru ca populaţia să afle că, de fapt, PD a rămas“, a spus Oltean. Deputatul a adăugat că a fost mereu pentru menţinerea denumirii PD, însă acest lucru este imposibil. „În Colegiul Director al PD nu au existat voci care să se opună fuziunii, ci denumirii acestei noi formaţiuni politice. Eu aş fi vrut să rămână denumirea PD, sunt unul dintre cei care au militat pentru asta, pentru că este o formulă consacrată. S-au adus acolo tot felul de argumente şi în favoarea acestei denumiri, şi a celeilalte (PD L- n.r.), dar, în cele din urmă, au fost mai convingătoare şi a trebuit să cedăm. Nu am făcut-o cu plăcere, dar am acceptat. În momentul acesta, şansele de a rămâne denumirea PD sunt aproape nule“, a declarat Ioan Oltean.

Democraţia pe înţelesul lui Oltean

Referitor la relaţiile de partid în cadrul noii formaţiuni, Oltean a spus că, deşi partidul va funcţiona după reguli democratice la nivel de conducere, „PLD va trebui să-şi dorească ce-şi doreşte PD“, iar membrii care promovează curente de opinie care să stârnească dispute vor fi imediat îndepărtaţi. „Nu vom accepta niciodată, ştiu eu, nu curente de opinie, ci curente care să creeze tensiuni cum au fost în PNL sau PLD. Vom discuta aici, iar măsurile pe care le vom adopta vor fi respectate. Cine nu le respectă pleacă. Democraţia este aici, în partid, dar regula de bază a fost că, atunci când a fost luată o decizie, aceasta a fost respectată şi majoritatea a condus, iar cei din PLD trebuie să ştie această regulă şi să o respecte. PLD va trebui să-şi dorească ce-şi doreşte PD. Din momentul în care fuziunea s-a realizat, toţi membrii PDL se alinează la start şi care va fugi mai tare, în sensul că acela va munci mai mult, va fi prezent pe o listă. Fie că sunt din PD sau PLD, nu va fi nici o diferenţă“, a precizat liderul pedist.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII