13.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFuncţionarii penali, negustori cinstiţi

Funcţionarii penali, negustori cinstiţi

Zeci de nereguli descoperite în acest an în dosarele de retrocedare întocmite de juriştii Instituţiei Prefectului Dolj au rămas nepedepsite. Deşi funcţionarii ar fi fost gata să dea sute de hectare de teren fără nici un fel de dovadă, nici unul dintre aceştia nu a trecut în 2007 prin faţa comisiei de disciplină a instituţiei.

În luna martie a acestui an, din ordinul fostului prefect de Dolj, Nicolae Giugea, unii jurişti ai prefecturii au luat la puricat toate dosarele de retrocedare a pământurilor din comunele vecine Craiovei, dosare întocmite de colegi ai lor şi validate de Comisia Judeţeană de Aplicare a Legilor Fondului Funciar în baza Legii nr. 247/2005. Controlul a început după ce presa craioveană a relatat pe larg la începutul anului cazul retrocedării dubioase a unei părţi din averea imobiliară a boierilor Viişoreanu din Podari către două aşa-zise moştenitoare. Verificarea cerută de prefect a scos la iveală faptul că funcţionarii prefecturii au propus restituirea unor terenuri aflate în buricul târgului fără ca petenţii să fi adus dovezi ale proprietăţii înainte de confiscarea terenurilor în timpul regimului comunist. Referatele întocmite de jurişti au fost admise de Comisia Judeţeană, însă emiterea titlurilor de proprietate a fost blocată de prefect până la finalizarea cercetărilor.

 

Afaceriştii s-au dat foşti proprietari

 

Să reamintim însă neregulile găsite în dosarele analizate în primăvara acestui an. Cele mai grave probleme au fost descoperite în dosarele întocmite la Malu Mare de consilierul Monica Mitre. În urma verificărilor făcute, s-a constatat că aproape o întreagă anexă, de la numărul 2 la 32, a fost validată fără o documentaţie minimă, fără ca petenţii să fi făcut dovada dreptului de proprietate sau în condiţiile în care primiseră deja suprafaţa cerută pe 247 în baza altei legi funciare. Cazul cel mai grăitor din anexa 23 este cel al retrocedării făcute către societatea GIST IMPORT EXPORT SRL din Craiova, aparţinând afaceristului Gigi Mitrache. Deşi persoanele juridice nu au dreptul să primească teren în această anexă, comisia judeţeană a fost de acord cu retrocedarea unui teren de 50 de hectare de la Malu Mare în baza referatului întocmit de Monica Mitre. În plus, potrivit unei hotărâri judecătoreşti depuse la dosar, afaceristul a făcut doar dovada dreptului de administrare, nicidecum de proprietate a celor 50 de hectare.

 

Podari, Cârcea, Pieleşti, pe lista neagră

 

Neregulile au continuat în dosarele întocmite pentru retrocedarea unor pământuri din Podari de consilierul Marian Mirea. Juristul a propus retrocedarea a două de hectare de teren din Podari către Ivonette Rudeanu şi Sanda Cealâc, cu toate că la dosar nu exista un certificat de moştenitor care să dovedească faptul că sunt îndreptăţite să ceară terenul. „Greşelile“ descoperite la control au scos la iveală şi situaţii aberante, mai ales în Şimnicu de Sus, unde dosarele de retrocedare au fost verificate de Adina Săndoiu. În cadrul anexei 3 întocmite în baza Legii nr. 247/2005 au fost date terenuri unor persoane care nu făcuseră niciodată cerere de retrocedare. La vremea respectivă, funcţionarul s-a apărat spunând că, deşi a propus respingerea cererilor, comisia judeţeană a propus validarea acestora. Cu nereguli în documentele în baza cărora s-au făcut retrocedările au fost găsiţi şi funcţionarii care s-au ocupat de cererile de teren din Cârcea, Pieleşti sau Gherceşti.

 

Comisia de Disciplină, fără activitate în 2007

 

Cu toate că în cadrul verificării a fost întocmit şi un raport în care sunt consemnate, negru pe alb, toate neregulile grave comise de juriştii prefecturii în întocmirea dosarelor de retrocedare, până în prezent nici unul din funcţionarii vinovaţi nu a fost tras la răspundere de Comisia de Disciplină a instituţiei. Potrivit răspunsului oferit de prefectură în baza cererii de informaţii publice întocmite de redactorii GdS, comisia nici nu a fost sesizată în 2007 pentru greşelile cu iz de jaf ale vreunui funcţionar. Chiar şi în cazul în care comisiei i s-ar fi adus la cunoştinţă aceste cazuri, ar fi fost puţin probabil ca membrii acesteia să-i găsească vinovaţi pe juriştii care au oferit pe tavă sute de hectare de teren în condiţiile în care Adina Săndoiu, preşedintele Comisiei de Disciplină din prefectură este unul dintre funcţionarii găsiţi cu nereguli în acte.

 

Vinovaţii fără vină scapă de sancţiuni

 

Juriştii care au rămas anonimi în raportul prefecturii au în prezent posibilitatea să iasă basma curată din această poveste, fără nici cea mai mică sancţiune. În plus, conducerea Instituţiei Prefectului nici nu consideră că funcţionarii sunt vinovaţi atât timp cât greşelile de milioane de euro au fost corectate în timp util. Prefectul de Dolj, Silviu Dumitru, a declarat că scopul raportului care a fost întocmit, după cum i s-a spus, la cererea directorului Direcţiei de Verificare a Legalităţii Actelor din Prefectură Eugen Marinescu, nu a fost acela de a găsi vinovaţi, iar „greşelile sunt omeneşti“. „S-a făcut o verificare încrucişată. Nu s-a plecat de la căutarea unor vinovaţi. Această lucrare nu a urmărit sancţionarea cuiva, ci numai rectificarea greşelilor, iar acest lucru s-a făcut“, a spus Silviu Dumitru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII