8.1 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGrădiniţă într-o baracă pentru sinistraţi

Grădiniţă într-o baracă pentru sinistraţi

La grădiniţa din satul Cocorova, comuna Turburea, din judeţul Gorj, sunt înscrişi 17 copii cu vârste între trei şi şapte ani, dar numai 15 dintre ei vin în mod regulat la cursuri. Grădiniţa se află într-o baracă pentru sinistraţi, fără energie electrică şi fără sursă de încălzire.

Copiii stau înghesuiţi într-o încăpere de şase metri lungime şi doi metri lăţime. Practic, fiecare are la dispoziţie mai puţin de un metru pătrat. Educatoarea îşi face loc cu greutate printre ei, iar multe dintre activităţile didactice prevăzute în programa şcolară, care presupune diferite jocuri, nu se pot face din cauza locului îngust. Totuşi, interiorul este amenajat în mod specific unei grădiniţe. Pe pereţi sunt diferite planşe cu desene şi noţiuni de bază din matematică şi abecedar, iar mobilierul este nou.

Grădiniţa improvizată nu are nici energie electrică şi nici o sursă de încălzire. Noroc că acum nu este foarte frig. În această baracă au stat, nu cu mult timp în urmă, sinistraţii din localitatea Seciuri rămaşi fără un acoperiş deasupra capului în urma alunecărilor de teren.

Grădiniţa din Cocorova este compusă, de fapt, din două barăci pentru sinistraţi. Într-una se desfăşoară cursurile, iar în cealaltă preşcolarii îşi lasă hăinuţele şi mănâncă pacheţelul de acasă sau cornul şi laptele oferite prin programul guvernamental. Copiii se joacă în jurul celor două barăci, în aşa-zisa curte a grădiniţei. Aici se simt mai în largul lor, pentru că au un spaţiu mai mare la dispoziţie pentru a se juca.

Grădiniţa arată ca un loc abandonat

Locul pare abandonat. Gardul din plasă de sârmă este ruginit şi rupt, iar stâlpii din ciment stau şi ei să cadă. Nimic nu aminteşte de faptul că aici este totuşi o unitate de învăţământ, nefiind marcată în nici un fel. Aşa arată locul care poartă denumirea de grădiniţă şi unde copilaşii din Cocorova merg să înveţe în anul 2007, când România a aderat la o lume civilizată. „Este foarte greu pentru că spaţiul este foarte mic, iar copiii stau înghesuiţi. Multe jocuri nu le putem desfăşura pentru că nu este spaţiu suficient. Ne-a promis domnul primar că o să ne bage energie electrică şi calorifere electrice, dar până acum nu s-a făcut nimic. Acestea sunt condiţiile“, a spus Ilona Cristina Matei, educatoare.

WC-ul grădiniţei, un real pericol pentru micuţi

În spatele barăcilor se află şi WC-ul grădiniţei: o coşmelie din lemn cu două încăperi cu câte o gaură în podea. Copiii sunt în pericol ori de câte ori merg la toaletă, pentru că pot să cadă prin aceste găuri, astfel că educatoarea îi însoţeşte mereu. O echipă de lucrători ai Primăriei Turburea venise la grădiniţă să reabiliteze grupurile sanitare. Au pus două uşi vechi prinse cu bucăţi de cauciuc în loc de balamale şi urma să spoiască interiorul cu var, pentru a dezinfecta locul. Cam în aceasta a constat reabilitarea WC-urilor.

Barăcile în care funcţionează grădiniţa se află în curtea fostei şcoli, în care au funcţionat până în vara acestui an şcoala primară şi grădiniţa. Clădirea este foarte veche, dar şi foarte degradată, fiind de fapt o casă boierească. Imobilul a fost revendicat şi câştigat în instanţă, în urmă cu nouă ani, de către foştii proprietari, iar primăria a plătit chirie în tot acest timp pentru folosirea spaţiului. Pe la jumătatea lunii august, casa a fost afectată de o furtună, astfel încât nu mai prezenta siguranţă pentru funcţionarea în continuare a şcolii şi grădiniţei. O parte din scara de intrare s-a surpat, acoperişul a fost avariat, iar tencuiala de pe zidurile exterioare s-a desprins şi a căzut. Elevii au fost transferaţi la şcoala din satul vecin, aflată la o distanţă de trei – patru kilometri, iar pentru preşcolari, autorităţile au luat de urgenţă cele două module pentru sinistraţi.

Părinţii nu vor să-şi lase copiii la grădiniţă

„Era mai bine în clădirea veche, pentru că era mai mult loc să ne jucăm“, a spus unul dintre copilaşii de la grădiniţă. Părinţii sunt revoltaţi şi ei faţă de situaţia în care se află copiii lor. Nu le-a venit să creadă în prima zi de şcoală, când au venit cu cei mici la grădiniţă şi au văzut baraca în care vor învăţa. Ca orice părinte, vor ce este mai bun pentru micuţii lor şi, în primul rând, vor să-i ştie în siguranţă. Grădiniţa este departe de ceea ce şi-au imaginat şi trăiesc cu teamă în suflet atunci când sunt plecaţi de lângă ei. Nu vor să-i mai lase pe cei mici să meargă la grădiniţă, mai ales că se apropie sezonul rece, iar copiii nu au la ce să se încălzească. „Este ceva de neimaginat. Nu mi-a venit să cred atunci când am venit cu copilul la grădiniţă în prima zi de şcoală. Când va veni frigul nu-l voi mai aduce la grădiniţă“, a spus Maria Ciutureanu, mama unui preşcolar.

Şcoală şi grădiniţă nouă

Autorităţile locale nu cred că situaţia copiilor din satul Cocorova este chiar aşa de tragică, motivând că s-a ajuns aici din cauza unor lucruri neprevăzute. Conducerea primăriei susţine că toate problemele vor fi rezolvate, iar până la începerea anului şcolar viitor copiii din acest sat vor avea şcoală şi grădiniţă noi. „Am început deja demersurile în vederea identificării unui teren pe care să-l cumpărăm pentru a construi o şcoală şi o grădiniţă în satul Cocorova. Sperăm că lucrările vor demara anul viitor şi se vor finaliza până la începerea anului şcolar următor“, a spus Teodor Iloiu, primarul comunei Turburea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS