12.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDaniel, înscăunat patriarh

Daniel, înscăunat patriarh

România are de ieri un nou patriarh. Daniel Ciobotea a fost întronizat în fruntea Bisericii Ortodoxe Române (BOR), în prezenţa a numeroase feţe bisericeşti şi oameni politici, fiind cel de-al şaselea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Sute de credincioşi şi 30 de delegaţii din străinătate, dintre care 56 de episcopi ortodocşi şi catolici, au asistat ieri-dimineaţă la Patriarhie la slujba de întronizare a ÎPS Daniel. La eveniment au participat şi preşedintele Traian Băsescu, premierul Tăriceanu, preşedinţii celor două Camere ale parlamentului, precum şi regele Mihai. Ceremonia a durat aproape 12 ore. Întronizarea propriu-zisă a început după oficierea slujbei de la Catedrala Patriarhală şi a constat într-un Te Deum şi citirea Gramatei Sfântului Sinod, act semnat de toţi ierarhii Bisericii Ortodoxe Române. După înmânarea însemnelor patriarhale, PF Daniel a ţinut un discurs de mulţumire adresat credincioşilor şi şi-a afirmat dorinţa de a duce mai departe moştenirea primită de la Patriarhul Teoctist.  

Misiunea Patriarhului Daniel

„O sarcină grea, purtată pe umeri slabi!“- aşa şi-a început noul patriarh enunţarea principiilor pe care doreşte să-şi aşeze mandatul, potrivit NewsIn. Daniel s-a referit simultan la viaţa Bisericii şi la misiunea socială a BOR în programul său, putând fi identificaţi astfel principalii doi piloni ai păstoriei sale. Plasarea misiunii sociale alături de dezvoltarea şi organizarea BOR reprezintă, în acest caz, o nouă traiectorie a ortodoxismului românesc, câtă vreme componenta socială a fost inclusă mereu între priorităţi, însă nu a figurat în prim-plan în mesajele patriarhale. „Altă dorinţă a noastră, care devine o datorie, este intensificarea misiunii spirituale a Bisericii în societate, dincolo de zidurile locaşurilor de cult, prin intermediul a două reţele bisericeşti ortodoxe la nivel naţional şi anume: radio şi televiziune, precum şi un cotidian al Bisericii“, a spus Patriarhul Daniel.

PF s-a referit şi la Catedrala Mântuirii Neamului ca prioritate a programului său pastoral, afirmând că îşi doreşte ca autorităţile şi credincioşii să contribuie la construirea edificiului care, la moartea lui Teoctist, fusese deja considerat de mai mulţi membri ai clerului una dintre cele mai importante sarcini ale următorului patriarh. Discursul de întronizare nu a cuprins referiri la intenţiile noului patriarh în privinţa relaţiilor cu celelalte biserici ortodoxe sau creştine, aşa cum nu au fost menţionate nici intenţiile faţă de celelalte culte recunoscute în România.

La finalul ceremoniei de întronizare preşedintele Traian Băsescu l-a decorat pe noul patriarh cu Ordinului Naţional Steaua României în Grad de Mare Cruce, cea mai înaltă distincţie a statului acordată unui român în viaţă.

Mesajul politicienilor

În cuvintele adresate noului patriarh, preşedintele Traian Băsescu a îndemnat Biserica să se implice în prevenirea sărăciei şi corupţiei şi în afirmarea valorilor familiei. Şeful statului şi-a exprimat, de asemenea, încrederea în capacitatea Bisericii de a se regăsi atât în virtuţile tradiţiei, cât şi în deschiderile lumii moderne, fiind astfel prezentă în societatea românească.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu şi-a exprimat dorinţa ca BOR să contribuie cu mai multă vigoare la promovarea patrimoniului nostru cultural şi spiritual, în cadrul familiei europene, şi să poată da mărturie Europei despre tradiţia românească şi despre lupta bisericii pentru a exista, în ciuda ameninţărilor şi a încercărilor la care a fost supusă.

În timpul ceremoniei de întronizare a avut loc şi un eveniment neplăcut. Fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, s-a simţit rău şi a fost nevoie de intervenţia medicilor care i-au administrat un medicament pentru a evita alte neplăceri.

Succesorul lui Teoctist

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Daniel, a fost ales patriarh al Bisericii Ortodoxe Române pe 12 septembrie. Daniel este succesorul Patriarhului Teoctist, care a condus BOR în ultimii 21 de ani. Patriarhul Teoctist a murit pe 30 iulie, la 92 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS