14 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024

Ţepele lui Găgeatu

Fiul notarului public craiovean Ilie Găgeatu a fost arestat preventiv pentru înşelăciune. Graţie judecătorilor de la Tribunalul Dolj, nou-intratul în seria „beizadelelor penale“ va sta în spatele gratiilor următoarele 29 de zile.

Dacă ar fi să ne luăm după procurorii şi poliţiştii care anchetează cazul, juniorul Cătălin Dumitru Găgeatu, de 30 de ani, ar fi un ţepar de mâna întâi. Să luăm însă pe îndelete cele trei afaceri pentru care este cercetat.

 

Cecuri fără acoperire pentru combustibili

 

Firma lui Găgeatu – SC BERNARD PRODUCTION SRL Craiova – a încheiat în vara anului 2004 un contract cu SC ROM OIL SA Braşov, de la care achiziţiona benzină şi motorină, combustibili pe care îi revindea pe piaţa doljeană. Conform contractului, plafonul maxim de îndatorare permis firmei craiovene era de două miliarde de lei vechi. La începutul lunii decembrie 2004, Cătălin Găgeatu a încercat să-i convingă pe reprezentanţii firmei braşovene să crească plafonul de îndatorare la şase miliarde. N-a reuşit, aşa că şi-a mai făcut două firme – SC TRANS OIL SRL şi SC OLTENIA OIL SRL – cu sediul la el acasă, dar administrate formal de amicul său, Iulian Alexandru Danciu.

Pasul următor a fost ţeapa. În luna mai 2005, toate cele trei firme ale lui Găgeatu au „uitat“ să achite combustibilii achiziţionaţi, în valoare totală de peste 6,5 miliarde de lei vechi. În această situaţie, SC ROM OIL SA Braşov a încercat să-şi recupereze paguba pe seama cecurilor în alb lăsate garanţie de firmele craiovene. Filele cec au fost însă refuzate la plată, întrucât conturile datornicilor erau goale. Combustibilii cumpăraţi de la Braşov fuseseră între timp revânduţi fără profit de Cătălin Găgeatu la SC AZALIS SRL, firmă care achitase integral marfa, dar banii se topiseră.

Fiscul doljean a stabilit ulterior că Găgeatu nu a declarat impozitul pe profit aferent vânzării benzinei şi motorinei către AZALIS, cauzând bugetului un prejudiciu de circa 2,4 miliarde de lei vechi.

Neregulile nu s-au oprit însă aici. Conform anchetatorilor, Cătălin Găgeatu s-a şi spălat pe mâini de firmele cu pricina. OLTENIA OIL a intrat în faliment, TRANS OIL a fost vândută, iar BERNARD PRODUCTION a fost cesionată către un… fierar-betonist din Constanţa, care habar n-avea că devenise ditamai patronul.

 

Ipotecă pe benzinăria altuia

 

Firma BERNARD PRODUCTION a lui Găgeatu a construit la Filiaşi o benzinărie, pe care, în martie 2005, a vândut-o Marinelei Ivan, sora lui Cătălin Găgeatu, pe doar 1,9 miliarde de lei vechi. Conform unui raport de evaluare din 2004, benzinăria valora aproape 60 de miliarde, valoare însă mult umflată, din moment ce, în februarie 2005, staţia a fost evaluată la 7,5 miliarde.

Deşi nu mai era proprietarul oficial al benzinăriei, Găgeatu a ipotecat-o către SC CEM CONSTRUCT SRL Bistriţa-Năsăud, firmă de la care a achiziţionat diverse sortimente de fier-beton. Conform facturilor, a primit mărfuri de 31,5 miliarde de lei vechi, pe care le-a achitat parţial. Pentru restul a lăsat file cec de 23 de miliarde de lei vechi, refuzate însă la plată de bancă pentru lipsă de disponibil în cont. Şi aici, anchetatorii susţin că intenţia ţepei era clară, dovadă fiind faptul că mărfurile au fost vândute imediat sub preţul de achiziţie, pentru a obţine lichidităţi cu care să-şi plătească alte datorii personale.

Pentru că tot nu reuşea să-şi achite datoriile, Găgeatu a pus în practică altă şmecherie, susţin anchetatorii. Folosindu-se de un act notarial fals, provenit, chipurile, de la un notar din Bistriţa Năsăud, a reuşit să radieze ipoteca. Apoi, deşi oficial vânduse firma SC BERNARD PRODUCTION SRL – cu tot cu benzinărie – către o persoană neidentificată ce uza de un buletin falsificat, a reuşit să vândă încă o dată benzinăria, de această dată către SC PRESTPOPA SRL Craiova, administrată de Felician Popa, contra 300 de tone de zahăr.

Patron fără să ştie

Fericitul deţinător al unei firme pline de datorii, comerciant de sute de tone de combustibili sau alimente, se numeşte Ionel Grigore. Lucrează ca fierar-betonist la o firmă din Constanţa şi nu a fost niciodată în Craiova, neavând habar că buletinul său, falsificat prin aplicarea altei fotografii, a fost utilizat pentru afaceri dubioase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII