21.4 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii ar vrea ca romii să fie izolaţi la periferia oraşului

Craiovenii ar vrea ca romii să fie izolaţi la periferia oraşului

Cetăţenii Craiovei ar vrea ca romii să fie izolaţi la periferia oraşului, într-un loc special amenajat, reiese dintr-un studiu realizat de Asociaţia Centrul Tinerilor Romi „Amaro Suno“, în parteneriat cu „Romani CRISS“ şi cu sprijinul Agenţiei Naţionale pentru Romi, informează NewsIn.
Asociaţia „Amaro Suno“ a derulat un program pentru „verificarea sănătăţii civice a cetăţenilor“, iar în urma evaluării s-a ajuns la concluzia că cetăţenii craioveni ar dori izolarea romilor. „În cortul amenajat în faţa Teatrului Naţional Marin Sorescu, peste 160 de persoane au beneficiat de o consultaţie gratuită cu rasismometrul şi au primit, de la asistenţii noştri în sănătate civică, un tratament pentru ameliorarea sau tratarea stresului rasial. În ciuda răspunsurilor majoritar pozitive în relaţia cu romii, 36% dintre cei intervievaţi sunt de acord cu mutarea romilor, mai mult de jumătate dintre ei (54%) propunând soluţii segregaţioniste (la periferie sau într-un loc al lor, un cartier, un oraş oriunde, dar separaţi de ceilalţi). La acest procent de 36% se adaugă un altul de 14% de răspunsuri extremiste („romii să fie mutaţi la „Bug”, în „Transnistria, să îi termine Antonescu”)“, precizează Asociaţia Centrul Tinerilor Romi „Amaro Suno“ într-un comunicat.
În acelaşi comunicat se arată că autorităţile locale nu au fost interesate de acest test al sănătăţii civice, deşi îşi anunţaseră participarea. „Acţiunea s-a bucurat de implicarea locuitorilor Craiovei. Nu acelaşi lucru se poate spune, însă, despre reprezentanţii autorităţilor locale. Nici măcar unul dintre aceştia nu a raspuns invitaţiei de a-şi testa sănătatea civică (Primărie, Prefectură, Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Direcţia de Muncă, Direcţia de Sănătate Publică, etc), dovedind, încă o dată, locul ocupat de romi, cetăţeni ai României, pe agenda publică a autorităţilor locale“, precizează „Amaro Suno“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII