10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimăriile, în pană de bani

Primăriile, în pană de bani

Zeci de edili au cerut bani de la Direcţia de Finanţe pentru a plăti salariile în primărie. Autorităţile judeţene avertizează însă că acesta ar putea fi numai începutul unei situaţii financiare extrem de dificile pentru administraţiile locale.

Situaţia financiară precară a unor primării doljene a fost pusă pe tapet de prefectul Silviu Dumitru ieri, la întâlnirea cu primarii celor 111 localităţi din judeţ. Dumitru le-a atras atenţia edililor că solicitările de fonduri suplimentare sunt nejustificate în condiţiile în care, din estimările făcute de autorităţi, sumele alocate la începutul anului acoperă necesarul pentru 2007. Dumitru le-a cerut edililor să fundamenteze în scris fiecare solicitare de bani pentru că, în caz contrar, nu vor putea primi fondurile. „Mă surprinde că solicitaţi cheltuieli de personal suplimentare. V-am spus că sunt acoperitoare cu precizarea că au crescut cu 20%. Trebuie să fundamentaţi cererile de bani. Trebuie să aveţi o justificare“, a spus prefectul Dumitru. Primarii prezenţi în sală i-au explicat însă prefectului că solicitările făcute au la bază procesele câştigate de funcţionarii primăriilor prin care administraţiile locale sunt obligate să le plătească acestora prime de vacanţă şi sporuri de dispozitiv începând din anul 2004.

18 primării au solicitat bani în plus

Deşi consiliul judeţean nu se mai ocupă de fondurile alocate primăriilor doljene, de această problemă având grijă Direcţia Generală a Finanţelor Publice Dolj, preşedintele CJ, Ion Prioteasa, a ţinut ieri să precizeze că o parte dintre primarii care se confruntă cu lipsa banilor au venit să-şi spună oful şi la administraţia judeţeană. Potrivit lui Prioteasa, cel puţin 18 primării au probleme serioase cu banii şi sunt în pericol să nu poată plăti salariile nici propriilor angajaţi. „Sunt 18 localităţi care ne-au anunţat că au probleme cu banii, dar cred că sunt mai multe“, a spus preşedintele Ion Prioteasa. Acesta a adăugat că autorităţile centrale au dat ca sigură o nouă rectificare bugetară în luna septembrie, ceea ce înseamnă că primarii vor putea primi banii solicitaţi.

Legea bugetului face viaţa grea primarilor

Preşedintele CJ a avertizat însă ieri primarii că situaţia ar putea deveni mult mai gravă începând de anul viitor, când Legea bugetului prevede drept criteriu principal de acordare a banilor pentru primării realizarea veniturilor proprii, adică gradul de colectare a taxelor şi impozitelor. Prioteasa a declarat ieri că primăriile doljene care au un grad de realizare a veniturilor peste 50% pot fi numărate pe degete şi în 2008, iar peste jumătate din administraţiile publice locale din Dolj s-ar putea trezi în situaţia de a nu-şi putea asigura nici măcar salariile cu banii oferiţi prin Legea bugetului. „Al treilea criteriu va deveni şi cel mai important pentru alocarea fondurilor. Dacă anul trecut au fost 26 de localităţi care nu şi-au putut asigura nici banii de subzistenţă, de data aceasta poate vor fi mai mult de jumătate. Foarte puţini aţi trecut de 50% în realizarea veniturilor proprii, iar acesta devine indicatorul principal“, a spus Prioteasa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU