32.3 C
Craiova
sâmbătă, 8 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComisia Europeană a adoptat raportul referitor la România şi Bulgaria

Comisia Europeană a adoptat raportul referitor la România şi Bulgaria

Reprezentaţii Colegiului Comisarilor au prezentat astăzi la Bruxelles raportul privind respectarea angajamentelor României şi Bulgariei luate odată cu aderarea lor la Uniunea Europeană. Comisia Europeană a anunţat astăzi că România şi Bulgaria au făcut progrese insuficiente în privinţa combaterii corupţiei, riscând sancţiuni pe viitor, dacă nu respectă obictivele formulate.
Comisia a adoptat rapoartele prezentate de Colegiul Comisarilor cu privire la respectarea angajamentelor României şi Bulgariei luate odată cu aderarea lor la Uniunea Europeană, avertizând cele două ţări că nu este loc de autosuficienţă, în pofida unor progrese realizate în remedierea deficienţelor din justiţie şi afaceri interne. Totodată, reprezentanţii Comisiei au apreciat că este prea devreme pentru a decide posibile sancţiuni, dar şi pentru a elimina complet acest risc pentru cele două state, care au aderat în ianuarie.

României i s-au recunoscut în raportul prezentat la Bruxelles progrese în reforma judiciară şi un progres substanţial prin înfiinţarea Agenţiei pentru Integritate Naţională. S-a considerat însă în cazul ambelor state că "progresele în combaterea judiciară a corupţiei la nivel înalt sunt insuficiente". Spre exemplu, aceeaşi Lege ANI a primit şi bile negre, pentru lacunele din acest act normativ. În plus România a mai fost criticată pentru posibilele conflicte de interese din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, ca şi pentru cazurile de corupţie la nivel înalt, care au fost suspendate pe motive de neconstituţionalitate.
Raportul pentru Bulgaria a criticat lipsa unor rezultate practice în ceea ce priveşte combaterea crimei organizate, iar documentul subliniază că nu este loc de autosuficienţă. Asasinatele la comandă continuă să constituie o sursă majoră de îngrijorare, mai ales uciderea unor politicieni locali, începând din ianuarie. "Până acum nu s-au înregistrat inculpări şi condamnări", potrivit raportului.
Un progres notat de acest raport a fost totuşi combaterea micii corupţii de la frontiere, "mai ales în Bulgaria".

Executivul UE a fost mandatat să prezinte la fiecare şase luni un raport despre progresele celor două state în privinţa îndeplinirii obiectivelor din reforma justiţiei, în combaterea corupţiei şi crimei organizate, prevăzute în Tratatul de aderare. De asemenea, Comisia va trebui să raporteze separat anul acesta cu privire la capacitatea celor două state de a administra şi absorbi ajutorul regional şi subvenţiile pentru agricultură, raport ce ar putea duce la o blocare parţială a unor sume de la Bruxelles.
Comisia a decis o serie de măsuri pe care fiecare stat trebuie să le ia pentru implementarea reformelor şi pentru a demonstra rezultate în privinţa îndeplinirii obiectivelor pe domeniile justiţiei şi afacerilor interne.
Potrivit Comisiei, Sofia a îndeplinit un obiectiv esenţial, prin adoptarea unui amendament la Constituţie ce stabileşte independenţa şi responsabilitatea sistemului judiciar. Bulgaria a făcut progrese şi în privinţa transparenţei în procesul juridic, îmbunătăţind profesionalismul şi eficienţa judecătorilor. Totuşi, imaginea de ansamblu nu este considerată satisfăcătoare.
Raportul precizează că ţara noastră şi Bulgaria vor fi monitorizate de Comisie încă doi ani şi nu recomandă activarea clauzei de salvgardare, dar solicită celor două state să redacteze planuri detaliate de combatere a corupţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS