10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDepartamentul de Stat al SUA a publicat raportul anual privind traficul de persoane

Departamentul de Stat al SUA a publicat raportul anual privind traficul de persoane

Departamentul de Stat a făcut public ieri raportul anual privind traficul de fiinţe umane. Documentul este cel mai cuprinzător raport la nivel mondial referitor la eforturile guvernelor de a combate formele grave de trafic de fiinţe umane. Concluziile acestuia au scopul de a creşte nivelul de conştientizare globală şi de a îndemna statele să ia măsuri eficiente pentru combaterea traficului de persoane. Raportul include informaţii specifice privind statele care sunt surse semnificative de origine, tranzit sau destinaţie pentru victimele traficului de fiinţe umane. De asemenea, raportul plasează aceste ţări într-unul dintre cele trei nivele, pe baza eforturilor guvernamentale de a combate traficul de persoane, nivelul 1 incluzând statele care respectă întru totul standardele minime de combatere a traficului. Acest raport este prevăzut de legislaţia americană.
Raportul specific pentru România observă că ţara noastră continuă să înregistreze progrese importante în ceea ce priveşte combaterea traficului de fiinţe umane. Printre acestea, se numără implementarea unor programe de coordonare a victimelor şi crearea unei baze naţionale de date în vederea identificării victimelor şi a redirecţionării acestora, stabilirea unor centre regionale de asistenţă pentru victime, creşterea numărului de traficanţi aduşi în faţa justiţiei, precum şi noi măsuri de îmbunătăţire a cooperarii cu ONG-urile axate pe combaterea traficului de fiinţe umane. De asemenea, raportul subliniază eforturile din ce în ce mai mari ale ONG-urilor de a realiza campanii naţionale şi locale privind combaterea acestei forme de trafic.
Ca şi anul trecut, România a fost inclusă în Nivelul 2, împreună cu alte câteva state europene importante. Printre chestiunile care au produs îngrijorare se numără provocările continue cu care se confruntă guvernul în ceea ce priveşte identificarea victimelor traficului de fiinţe umane şi stabilirea unui sistem funcţional pentru ca victimele să cunoască şi să beneficieze de serviciile publice şi asistenţă legală care le sunt puse la dispoziţie. Recomandarea raportului este ca guvernul să realizeze o campanie de conştientizare a opiniei publice în scopul scăderii cererii, al cărei public-ţintă să fie clienţii comerţului sexual.
Progresele din ce în ce mai mari în ceea ce priveşte combaterea traficului de fiinţe umane necesită o implicare susţinută din partea autorităţilor române de la toate nivelurile, implicare pe care Guvernul Statelor Unite este gata să o sprijine. În acest sens, Departamentul de Justiţie al SUA (DOJ) în România realizează un program complex privind coordonarea victimelor cazurilor de trafic de persoane. Scopul programului este de a îmbunătăţi succesul judecării cazurilor de trafic de persoane prin dezvoltarea unui mecanism de susţinere a cooperării victimelor traficului pe întreaga durată a cazurilor penale. Programul a fost adoptat în septembrie 2006 drept una dintre priorităţile Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP). De atunci, DOJ sprijină acest program prin 4 seminarii de implementare organizate la Galaţi, Timişoara, Craiova şi Bucureşti, iar al cincilea seminar se află în pregătire la Cluj.
Ambasada Statelor Unite felicită Guvernul României pentru atenţia acordată acestei probleme globale, fiind, în continuare, angajată să ajute România să îşi îmbunătăţească instituţiile axate pe combaterea tragediei reprezentate de traficul de persoane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS