10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRăzboi împotriva pirateriei

Război împotriva pirateriei

Instituţii importante din România au decis să se alăture autorităţilor din Danemarca pentru a stopa violarea drepturilor de proprietate intelectuală. Pentru îmbunătăţirea metodelor de lucru împotriva acestui fenomen, Ministerul Public (MP) şi Oficiul danez de Invenţii şi Mărci au lansat, ieri, un proiect de înfrăţire, finanţat de Phare cu aproximativ două milioane de euro.
Conform unui studiu realizat anul trecut de Congresul Internaţional Antipiraterie din Statele Unite, China şi Rusia sunt ţările cu cel mai înalt grad de piraterie intelectuală. Cea mai gravă situaţie este înregistrată în sectoarele de filme, muzică şi software. Aproape patru din zece CD-uri cumpărate în lume, în 2005, au fost copii ilegale, a indicat într-un raport Federaţia Internaţională a Industriei Fonografice, care estima că profiturile pieţei de contrafaceri muzicale s-au ridicat în 2005 la 4,5 miliarde de dolari.
Obiectivul general al proiectului lansat ieri la Bucureşti îl constituie întărirea punerii în aplicare a drepturilor de proprietate intelectuală în conformitate cu standardele UE, sub coordonarea Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Programul PHARE va asigura cea mai mare parte a finanţării, respectiv 1.967.604 euro, în timp ce România va suporta cofinanţarea, în valoare de 400.000 de euro. Acest proiect a fost demarat pe 28 martie 2007 şi va dura 18 luni, până în septembrie 2008. „Proiectul are ca scop îmbunătăţirea metodologiilor şi metodelor de lucru ale instituţiilor implicate în protecţia drepturilor de proprietate intelectuală şi industrială şi întărirea comunicării interinstituţionale; creşterea nivelului de cunoştinţe şi abilităţi ale resurselor umane implicate în protecţia acestor drepturi, precum şi a conştientizării consumatorilor şi îmbunătăţirea comunicării prin utilizarea unui schimb de date digitale“, se arată într-un comunicat al Ministerului Public. Alt obiectiv al proiectului îl constituie definirea unei baze de date comune IT pentru Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Ministerul Justiţiei, Poliţia Română, Poliţia de Frontieră, Administraţia Vămilor, Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci.

Bază de date comună

Proiectul a fost lansat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă la care au participat liderii de program din partea autorităţilor române şi a celor daneze, fiind un instrument pentru îmbunătăţirea colaborării între statele membre UE în domeniul protejării drepturilor de proprietate intelectuală şi industrială. Printre obiectivele urmărite, autorităţile urmăresc: revizuirea cadrului juridic, elaborarea unor programe în domeniul pirateriei şi contrafacerii în vederea estimării ratei acestor fenomene, elaborarea unor programe de formare a personalului din instituţii, crearea unei baze de date comune şi derularea unor campanii adresate publicului pentru a se putea înţelege riscurile pe care le presupun pirateria şi contrafacerea.
Instituţiile din România implicate în acest proiect sunt Ministerul Public, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci, Autoritatea Naţională a Vămilor, Ministerul Justiţiei, Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, Consiliul Superior al Magistraturii şi Institutul Naţional al Magistraturii. Din partea autorităţilor daneze în acest program se vor implica Poliţia şi Vama, Oficiul pentru Brevete şi Mărci şi Grupul antipiraterie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS