5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDatornicii dau cu tifla investitiilor Termoficarii

Datornicii dau cu tifla investitiilor Termoficarii

Termoficarea din Banie si-a propus, in aceasta vara, sa faca investitii importante pentru a rentabiliza distributia caldurii si a apei calde. Consumatorii craioveni au intrat in primavara lui 2007 cu debite uriase, de 82 de milioane de lei.


2007 pare sa fie anul investitiilor de anvergura pentru Regia Autonoma de Termoficare (RATf) Craiova, care vrea sa rentabilizeze sistemele proprii de distributie. Mai intâi vor fi transformate cele 11 centrale termice (CT) din cartierul Craiovita in puncte termice (PT). Masura, considerata prioritara, vine ca o mana cereasca pentru craiovenii care, pâna in aceasta iarna, erau „aprovizionati“ la suprapret cu apa calda si caldura.


Dupa ce au reusit sa convinga reprezentantii guvernului sa le finanteze lucrarile, care valoreaza aproximativ 35 de milioane de lei, reprezentantii regiei pun la cale organizarea licitatiei, pentru a alege firma care va proiecta si executa lucrarea. Directorul adjunct al regiei, Nicolae Degeratu, a precizat ca deschiderea ofertelor se va face pe 25 aprilie, la ora 12.00. Daca totul decurge bine, dupa ce vor parcurge pasii impusi de lege, in cazul achizitiilor publice, câstigatorii se vor pune pe treaba in prima jumatate a lunii mai. Potrivit previziunilor conducerii RATf Craiova, in toamna, PT-urile vor intra in functiune. „Am purtat discutii si cu cei de la CET II si ne-au dat asigurari ca vor face investitiile necesare pentru prelungirea retelei primare, pâna in punctele unde se vor face transformarile“, a concluzionat Nicolae Degeratu.


Caldura la bloc, doar pentru câteva zile


RATf Craiova va investi inca 3,5 milioane de lei pentru reabilitarea retelei de distributie secundara la sase PT-uri din Banie. Potrivit directorului institutiei, PT-urile vor suferi modernizari care au drept scop eliminarea pierderilor din retea. De la inceputul lunii aprilie, va demara programul de intretinere, revizie tehnica si reparatii a sistemului de distributie.


Nicolae Degeratu a adaugat ca in zilele urmatoare va fi intrerupta si furnizarea agentului termic. Pentru a putea lua decizia de a lasa craiovenii fara caldura, este nevoie insa ca trei nopti consecutiv temperatura sa fie de minimum zece grade Celsius. „Vom trece la programul de vara când nu se va mai furniza energie termica, ci doar apa calda. O parte din personalul care supraveghea PT se va ocupa cu lucrarile de intretinere a sistemului“, a mentionat directorul adjunct al regiei.


Craioveni bagati pâna in gât in datorii


Ultimele date furnizate de RATf Craiova arata ca valoarea creantelor ajunge la circa 82 de milioane de lei. Cele mai mari datorii le au asociatiile de proprietari care, desi si-au achitat din debite, au de inapoiat regiei 69 de milioane de lei. In comparatie cu acestea, datoriile agentiilor economici sunt insignifiante, ajungând la 3,4 milioane de lei. „Noi incercam in aceasta vara sa facem cât mai multe investitii pentru a scadea in iarna care vine valoarea facturilor. Ii ajutam cum putem, dar trebuie sa inteleaga ca avem si noi multe datorii catre furnizori, pe care trebuie sa le platim. Numai catre CET II trebuie sa dam 87 de milioane de lei“, a conchis Degeratu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII