10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCuponarii doljeni au dat faliment

Cuponarii doljeni au dat faliment

81 de societati delistate de pe bursa electronica Rasdaq, alte 48 de firme suspendate de la tranzactionare si numai 27 active la Bursa de Valori Bucuresti. Zeci de mii de doljeni, beneficiari ai programului de privatizare in masa, s-au trezit ca actiunile lor nu mai valoreaza nimic. 


Zeci de mii de doljeni, beneficiari ai programului de privatizare in masa, nu-si mai pot vinde detinerile din cauza situatiei economice dificile a societatilor la care au devenit actionari. O mare parte a firmelor la care au primit actiuni fie au disparut, fie au intrat in procedura de faliment. In decursul anilor, 81 de societati comerciale doljene au fost delistate de pe bursa electronica Rasdaq, asa incât cuponarii nu au decât sa negocieze tot intre ei vânzarea actiunilor.


Titluri fara valoare


Mare parte din societatile care au fost listate pe Rasdaq sunt firme din judet de tip agromec. Foarte multe au disparut de pe bursa din cauza ca nu si-au depus registrul de actionariat la depozitarul central, asa cum cere legea. Printre acestea, se numara si câteva firme implicate in scandaluri financiare in ultimii ani. Asa este cazul BACHUS SA, de care se leaga numele celebrului Genica Boerica, trimis in judecata de procurorii DNA pentru rambursari ilegale de TVA in valoare de 250 de miliarde de lei vechi. Alt nume celebru legat de BACHUS SA este cel al fostului ofiter DIE Ristea Priboi, disparut anul trecut din tara in conditii misterioase. Priboi a fost acuzat de procurorii DNA ca, in calitate de membru in Consiliul de Administratie al SIF Oltenia, i-ar fi oferit lui Boerica o imputernicire ilegala pentru pachetul de actiuni detinut de societate la BACHUS SA. Asa a ajuns Genica Boerica sa controleze 79% din aceasta firma. In prezent, societatea este in procedura de faliment, dupa cum au precizat responsabili din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj. Alta societate cunoscuta este CARNEXPOD SA Podari, care a fost delistata in 2002. De ea se leaga numele lui Dinel Staicu, presedintele SIF Oltenia, un alt personaj trimis in judecata de procurorii DNA, in dosarul fraudarii BIR. CARNEXPOD este urmarita de fisc pentru datoriile uriase acumulate catre bugetul de stat. La RELOC SA, societate al carei obiect de activitate este reparatia de locomotive, controlul il detine deputatul PRM de Dolj, Tudor Matusa. Fosta turnatorie TUFON SA Craiova, aflata in procedura de faliment, este controlata de controversatul Constantin Dilgoci, retinut si el de politisti in scandalul returnarilor ilegale de TVA. UPSROM (UPSRUEEM) SA Craiova, aflata tot in colaps financiar, are si ea legaturi strânse cu finantatorul Universitatii Craiova, Adrian Mititelu. Cuponarii actionari la aceste societati bat drumul caselor de brokeraj in speranta ca vor putea vinde cuiva actiunile. Din pacate pentru ei, nu exista o solutie. Nefiind listate la bursa, ei trebuie sa ia legatura cu conducerile firmelor si sa incerce sa-si vânda detinerile celorlalti actionari. In multe cazuri, dupa cum am vazut mai sus, cupoanele nu mai valoreaza nimic.


Titlurile listate se pot vinde usor


Alta categorie de cuponari este cea reprezentata de doljenii care detin actiuni la societatile listate la bursa. Pentru acestia, solutia este mai la indemâna. „Cei care au actiuni la societatile listate la bursa trebuie sa se prezinte personal la sediul depozitarului central pentru a ridica extrasul de cont. Ulterior, pot merge la orice societate de servicii de investitii financiare pentru a vinde actiunile. Actionarii trebuie sa fie atenti la comisionul perceput de casa de brokeraj, care poate fi de maximum 8%. Banii ii vor fi virati intr-un cont bancar sau trimisi prin posta“, a explicat Leonard Sonei, coordonator al societatii de servicii de investitii financiare Intercapital Invest Craiova.


Nici actionarii la societatile listate nu pot spera sa obtina prea multi bani. Cele mai multe tranzactii se fac cu titlurile SIF Oltenia (care sunt si cele mai banoase), Automobile Craiova SA, Avioane Craiova SA sau Electroputere Craiova. Potrivit statisticilor, doar 27 de societati doljene mai sunt listate la bursa. In schimb, alte 48 de firme sunt suspendate de la tranzactionare din diverse motive. Printre acestea amintim Lactido SA, TMD Filiasi sau Doljchim SA. Cei care stiu ca firmele la care sunt actionari au o situatie economica rezonabila sunt sfatuiti sa mai astepte o perioada sau sa incerce sa-si vânda detinerile unor binevoitori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS