10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBolnavii de cancer, lasati fara farmacie

Bolnavii de cancer, lasati fara farmacie

Seful Clinicii de Oncologie de la Spitalul de Urgenta Craiova a fost la un pas de a intra in greva foamei ieri, dupa ce conducerea unitatii sanitare a hotarât sa desfiinteze farmacia si laboratorul de analize care deservesc bolnavii de cancer.


Clinica de Oncologie de la Spitalul de Urgenta Craiova este una dintre sectiile care urmeaza sa fie reformate. Ministerul Sanatatii Publice a aprobat suplimentarea, de la 55 la 60, a numarului de paturi. In conditiile in care spitalul, din cauza lipsei de spatiu, nu a putut sa asigure nici macar numarul de paturi prevazut inainte in normative, functionând cu doar 50 de paturi, introducerea a inca cinci paturi a devenit o problema serioasa.


Managerul Cristina Calangiu a gasit in cele din urma solutia. Sa mute cabinetul de epidemiologie de la parterul cladirii, din aripa in care functioneaza Oncologia, si sa desfiinteze farmacia si laboratorul care deserveau clinica, urmând sa transforme incaperile respective in saloane. Decizia conducerii spitalului urma sa fie dusa la indeplinire pâna la 15 martie.


Asistentele carau medicamentele cu cosul


Ideea desfiintarii farmaciei si laboratorului nu a fost agreata de seful clincii, prof. dr. Florinel Badulescu, care ar fi dorit ca, pentru amplasarea celor zece paturi, sa primeasca mai degraba aripa de la etajul I, in care functioneaza o parte din Clinica de dermatologie. Badulescu era nemultumit mai cu seama de intentia managerului de a desfiinta farmacia care, in opinia lui, este vitala pentru clinica. „Cu peste 20 de ani in urma, Oncologia in Craiova era la Spitalul nr. 2, iar farmacia era vizavi. Asistentele noastre aveau niste panere in care puneau din doua in doua zile medicatia si, pe ploaie sau vânt, carau sute de kilograme pâna pe partea cealalta a drumului. Apoi, pâna numarau fiolele, pastilele, treceau niste ore in defavoarea bolnavului care trebuia sa-si ia tratamentul la timp. Ne-am chinuit multa vreme sa scapam de aceasta problema si am venit aici, in cladirea aceasta de la Spitalul nr. 1, pentru ca la parter exista o farmacie care se ocupa doar de sectiile din cladire“, sustine prof. Badulescu. Seful Clinicii de Oncologie considera ca farmacia este utila si ar trebui sa ramâna acolo unde este. „Gânditi-va ca se elibereaza 200 de litri de seruri pe condica, de la farmacie, si cadrele medicale trebuie sa urce cu ele unu sau doua etaje. Dar ce se va intâmpla atunci când nu vom mai putea sa luam medicamentele de aici si va trebui sa le caram tocmai din farmacia spitalului? Conducerea spitalului a luat aceasta decizie fara sa se consulte cu noi“, a spus prof. Badulescu. Cât despre laboratorul de analize, desfiintarea acestuia ar insemna, potrivit sefului clinicii, transportarea bolnavilor pe targa prin curtea spitalului pâna la punctul de recoltare aflat tocmai in policlinica.


Profesorul ameninta cu greva foamei


Supararea sefului Clinicii de Oncologie a fost atât de mare, incât marti dupa-amiaza a suferit o criza cardiaca si a avut nevoie de ingrijiri medicale in Unitatea de Primire Urgente. Ieri-dimineata, managerul Cristina Calangiu a avut o discutie cu prof. Badulescu chiar in momentul in care acesta era decis sa intre in greva foamei. Dupa discutie, prof. Badulescu a revenit la sentimente mai bune. S-a aratat dispus sa accepte hotarârea conducerii spitalului, obtinând in schimb unele compromisuri. „Managerul a promis ca va deplasa atunci când va fi nevoie un angajat din spital sa faca recoltarile pentru analize la patul bolnavului. Iar de transportul in clinica al medicamentelor, care sunt foarte grele, se va ocupa personalul auxiliar din spital“, a mentionat el.


Managerul Cristina Calangiu respinge acuzatiile aduse de seful Oncologiei, privind lipsa de comunicare: „De când am venit la conducerea spitalului lipseau cinci paturi de la Oncologie. De anul trecut am incercat sa-i conving prin discutii, dar nu au acceptat“.


Cât despre decizia de a desfiinta farmacia si laboratorul, dr. Calangiu sustine ca va usura munca angajatilor spitalului, care trebuie sa se ingrijeasca de doua gestiuni: „Farmacia si laboratorul nu sunt ale sectiei. Farmacia se aprovizioneaza de la farmacia spitalului, dar avem doua gestiuni. Si la laborator este la fel. De aceea am hotarât ca analizele se vor lucra toate la un loc. Oncologia va ramâne totusi cu o magazie care a fost a farmaciei, unde vor putea sa aiba o rezerva de medicamente“.


Cât de buna va fi pâna la urma decizia luata de conducerea spitalului ramâne de vazut. Consecintele vor apare dupa 15 martie.


In prezent, in Clinica de Oncologie a Spitalului de Urgenta Craiova sunt internati 67 de bolnavi in 50 de paturi, iar o mare parte din medicamentele si materialele sanitare necesare sunt cumparate de bolnavi de la farmaciile particulare din oras.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS