12.6 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCurtea Suprema le da emotii procurorilor DNA

Curtea Suprema le da emotii procurorilor DNA

Procurorii DNA mai au de asteptat o saptamâna pentru a vedea daca ancheta in privinta fostei presedinte a Tribunalului Mures, Andreea Ciuca, va fi reluata. Aceasta a fost acuzata de luare de mita si de abuz in functie si infractiuni informatice.


Inalta Curte de Casatie si Justitie a amânat ieri, pentru 12 martie, pronuntarea pe recursul declarat de procurorii anticoruptie impotriva hotarârii instantei de a trimite un dosar al fostei presedinte a Tribunalului Mures, Andreea Ciuca, la structura centrala a DNA, pentru refacerea anchetei. Recursul a fost facut de procurorii anticoruptie dupa ce instanta suprema a stabilit, pe 16 noiembrie 2006, ca procurorii din structura teritoriala a DNA nu au autoritatea de a ancheta un magistrat. Din acest motiv, judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au sistat procesul aflat pe rolul ICCJ si au somat DNA sa refaca la centru urmarirea penala impotriva Andreei Ciuca. Fostul presedinte al Tribunalului Mures avea pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie doua dosare, unul in care Ciuca este acuzata pentru luare de mita si altul pentru abuz in functie si infractiuni informatice. Magistratii au respins anul trecut solicitarea de conexare a celor doua procese.


Ce contin dosarele


In ultimul dosar, a carui refacere a fost trimisa la structura centrala a DNA, Andreea Ciuca este acuzata ca, in perioada 1998 – 2003, ar fi sustras din arhivele tribunalului 2.675 de file cu acte, lucrari, inscrisuri, documente si evidente care ar fi fost gasite in garajul proprietate personala, cu ocazia perchezitiei la domiciliu. Printre actele ce ar fi fost scoase ilegal din institutie se aflau si 294 de file dintr-un dosar al PNA referitoare la Niculae Marian Matei, pretins general SIE, arestat si trimis in judecata pentru trafic de influenta. Dosarul continea si transcrierea unor convorbiri telefonice a caror multiplicare era interzisa.


In celalalt proces, de mita, Andreea Ciuca, in calitate de presedinta a Tribunalului Mures, delegata din partea Ministerului de Justitie pentru organizarea licitatiei din decembrie 1998 la obiectivul „Centrul de pregatire a magistratilor Sovata“, precum si in calitate de ordonator secundar de credite, ar fi pretins si primit aproximativ 800 de milioane de lei, de la Viorel Tibrea, patronul firmei Premaco Ungheni Târgu Mures, dintre care 51 de milioane de lei vechi i-ar fi luat sub forma unor materiale de constructii. Ciuca i-ar fi solicitat lui Tibrea, sustine acesta din urma, in mod repetat, diferite sume de bani si bunuri, promitându-i solutii favorabile in procesele pe care omul de afaceri le avea. Tibrea sustine ca i-ar mai fi oferit Andreei Ciuca 30.000.000 de lei vechi pentru achitarea unei excursii in China si 1.500 de marci germane pentru achizitionarea unui autoturism. Firma, spun procurorii, a executat lucrarile la obiectivul Sovata, dar si lucrari de reparatii capitale si curente la instantele din judetul Mures.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU