10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomano Prodi va forma un nou guvern

Romano Prodi va forma un nou guvern

Premierul italian demisionar Romano Prodi a determinat joi seara partidele din coalitia sa de centru-stânga sa incheie un acord de guvernare pentru a incerca sa rezolve criza generata miercuri de un vot negativ al Senatului in legatura cu politica externa, relateaza AFP.


Acest program de guvernare „nenogaciabil“, in 12 puncte, a fost acceptat de toti liderii partidelor de centru-stânga si stânga ce formeaza majoritatea lui Prodi, a declarat purtatorul de cuvânt al premierului, Silvio Sircana, dupa o reuniune de urgenta a majoritatii, organizata la sediul guvernului.


Romano Prodi „a primit astfel un mandat pentru continuarea activitatii guvernului“, a declarat dupa discutii ministrul de externe, Massimo D’Alema, a carui politica a fost sanctionata miercuri de Senat. Printre cele 12 puncte impuse de fostul presedinte al Comisiei Europene celor noua partide din coalitia sa se numara respectarea angajamentelor Italiei, in special in Afganistan, o politica ferma in favoarea „culturii, invatamântului preuniversitar si universitrar, cercetarii si inovatiei“, dar si pentru dezvoltarea infrastructurii, in special in cazul mult discutatei legaturi feroviare intre Lyon si Torino, potrivit agentiei ANSA.


„Toti sunt de acord sa confirme o incredere deplina fata de Romano Prodi si sa-si asume angajamentul total de a fi sustinut loial si puternic de toate grupurile parlamentare“, a declarat Piero Fassino, liderul social-democratilor (DS), care fac parte din coalitia de guvernare.


„Este un rezultat important si un compromis bun“, a afirmat si Oliviero Diliberto, secretarul comunistilor italieni. Prodi se va intâlni cu presedintele Giulio Napolitano pentru a rezolva criza.


Potrivit Constitutiei, dupa ce Prodi si-a inaintat demisia, Napolitano a lansat consultari cu partidele politice. Aceste consultari au continuat ieri, iar presedintele va decide daca il va confirma pe Prodi in functie si ii va cere sa se supuna unui vot de incredere al parlamentului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS