21.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024

Când sa vinzi masina

Primavara (martie – aprilie) si vara (iunie – iulie) sunt perioadele propice vânzarilor de automobile.


O analiza asupra volumului vânzarilor pe anul 2005, dar si pentru primele noua luni ale anului 2006, publicat de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), releva faptul ca in aceste perioade vânzarile pot fi cu pâna la 40% mai mari decât in celelalte luni ale anului si atunci puteti vinde masina mai repede si mai aproape de pretul dorit.


Devalorizarea in timp


Aparitia pe piata a unui nou model al aceleiasi marci, mai bine echipat, modernizat, va reduce mult posibilitatile de vânzare a modelului vechi, scazându-i valoarea. Daca modelul pe care il aveti este fabricat in urma cu patru – cinci ani, el nu va concura cu modelul nou pentru ca preturile de cost nu sunt asemanatoare. In medie, o masina noua pierde 10 – 15% din valoarea sa dupa primele sase luni de la data vânzarii. Dupa primul an de utilizare, aceasta devalorizare ajunge pâna la 20%, ca apoi, in urmatorii ani, deprecierea sa aiba un ritm mai lent, de 10 – 12% pe an. Aceste procente reprezinta media devalorizarilor, ele putând fi mai mici sau mai mari in functie de modelul pus la vânzare, starea tehnica, intretinerea masinii si numarul kilometrilor parcursi. Vânzarea in primul an de la achizitionare poate fi avantajoasa daca la cumparare ati beneficiat de un discount de 10 – 12% sau de o oferta promotionala temporara si daca masina este inca in topul noutatilor. In acest caz valoarea de vânzare este cu numai 10 – 12% mai mica, ceea ce inseamna ca puteti obtine un pret acceptabil.


Vindeti masina dupa 60.000 km


Daca vreti sa vindeti masina, este recomandat sa o faceti dupa patru-cinci ani de la achizitionare. Ea arata inca destul de bine, nu a suferit interventii de importanta majora, spre exemplu ambreiaj, motor, curea de distributie etc. Ati folosit-o o perioada destul de lunga, cu cheltuieli de intretinere minime, ati parcurs 50.000 – 60.000 de kilometri, nu ati avut probleme cu ea si o vindeti inainte de a fi nevoiti sa treceti pe la service pentru reparatii, revopsire sau retusuri la caroserie, inainte de a fi nevoiti sa inlocuiti tobele de esapament, pivoti, bucse, acumulatori, fluide (lichidul de frâna, antigelul ), distributia, toate aceste inlocuiri insemnând bani din buzunarul dumneavoastra.


Nu intotdeauna dupa patru – cinci ani lucrurile stau bine. Daca starea masinii lasa de dorit, vopseaua este zgâriata, unele subansambluri sunt uzate, numarul de kilometri se apropie de 100.000, un eventual cumparator nu va accepta pretul pe care il doriti. In consecinta, alegeti cu atentie momentul in care sa va vindeti masina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS