10.9 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateElevii doljeni, in microbuze de lux

Elevii doljeni, in microbuze de lux

Câteva sute de copii din 13 comune doljene, care trebuia sa strabata zilnic câtiva kilometri pe jos sau cu caruta pentru a ajunge la scoala, au de acum un mijloc de transport rapid.


Ministrul Mihail Hardau a fost prezent ieri la Grupul Scolar „Traian Vuia“ din Craiova, unde cele 13 microbuze care vor asigura transportul elevilor din satele indepartate ale comunelor au fost predate directorilor de scoli. „Am promis 500 de microbuze pâna la sfârsitul anului, dar vom da 682, pentru ca dorim sa asiguram transportul elevilor acolo unde este nevoie. Drumul spre scoala al elevilor trebuie sa se desfasoare in conditii civilizate si nu trebuie sa existe copii care sa nu aiba cu ce veni la scoala. Aceste microbuze sunt ale scolilor si vor fi folosite exclusiv pentru transportul elevilor, nu pentru transportul primarilor. Directorii sunt direct raspunzatori de ele, de combustibil se vor ocupa consiliile locale, iar Ministerul Educatiei si Cercetarii va asigura de la anul cheltuielile de transport pe 50 de kilometri“, a explicat ministrul Mihail Hardau.


„Iarna eram mereu racit si uneori nu ma duceam la scoala“


Câteva zeci de copii din comunele Tuglui si Bulzesti au venit personal sa isi ia in primire microbuzele 16+1, valorând peste un miliard de lei fiecare, in care pot asculta muzica si pot dansa pâna ajung la scoala, asa cum le-a sugerat ministrul. „Este frumos si este nou si nu am sa mai merg in fiecare dimineata câte doi kilometri pe jos ca sa ajung la scoala. Iarna eram mereu racit si uneori nu ma duceam la scoala“, a spus Aurel Dinu, elev in clasa a VI-a la Scoala Generala Bulzesti. Claudiu Preda, din satul Jiul al comunei Tuglui, a mers câtiva ani pe jos, iar de un an ajunge la scoala cu un ARO care nu are caldura si ramâne deseori in drum.


„Am mers multi ani la scoala cu o masina sau o caruta, care ma lua pâna unde aveau oamenii treaba, si dupa aceea pe jos, ca eu stau intr-un sat la 13 kilometri de scoala. Anul trecut am primit un ARO de la interventii, dar nu baga caldura, stateam inghesuiti in el si facea mereu pana“, a povestit baiatul.


Diana Busoi, inspector general al Inspectoratului Scolar Judetean Dolj, considera ca dotarea scolilor din mediul rural cu microbuze va scadea rata abandonului scolar, iar copiilor li se ofera in acest fel o sansa. „345 de copii erau intr-o situatie disperata pentru ca iarna ajungeau cu greu la scoala. Speram sa se reduca si abandonul scolar, deoarece in aceasta perioada foarte multi elevi din mediul rural renunta la scoala si nu se mai intorc nici primavara. Acum am primit 13, iar sâmbata vor mai veni inca trei“, a precizat Diana Busoi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS