30 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCopiii romi au cântat colinde la ISJ Gorj

Copiii romi au cântat colinde la ISJ Gorj

Copiii romi de la o gradinita din Târgu Jiu au venit joi la Inspectoratul Scolar Judetean Gorj pentru a face o urare in semn de multumire ca nu au fost marginalizati si li s-au creat conditii sa invete.


Un grup de 12 copii romi de la o gradinita din zona CAM i-au cântat colinde si i-au spus poezii lui Liviu Andrei, inspector scolar general. Copiii au venit impreuna cu educatoarea lor, Luminita Feraru, pentru a-i face o urare lui Andrei in semn de multumire pentru ca le-a creat conditii sa poata invata. La gradinita sunt inscrisi 22 de copii, in mare parte de etnie roma, ale caror conditii materiale lasa de dorit. Inspectorul general a precizat ca dupa Sarbatori va cauta o solutie sa le asigure macar haine.


„Copiii provin din familii care locuiesc in cartierul CAM. Majoritatea dintre cei inscrisi la gradinita sunt copii de romi si situatia financiara a familiilor lor este foarte proasta. Unii nu traiesc decât din alocatiile copiilor si din ajutorul social si este foarte greu sa se descurce. Totusi, o data ce le-au fost create conditii sa invete copiii au dat dovada de interes, spre deosebire de parintii lor. Au o vointa foarte mare, chiar daca nu au posibilitati materiale si chiar vor sa invete ceva. Cei pe care i-am adus aici sa colinde sunt printre cei mai instariti, daca se poate spune asa“, a spus educatoarea Luminita Feraru.


„Nu stiau o boaba româneste“


Educatoarea copiilor, Luminita Feraru, a spus ca micutii nu stiau deloc sa vorbeasca limba româna atunci când au fost inscrisi la gradinita. Cu toate acestea, au avut vointa si in prezent sunt foarte aproape de nivelul celorlalti copii de vârsta lor. „Atunci când au fost inscrisi la gradinita copiii nu stiau româneste pentru ca la ei in familie nu se vorbeste si a fost foarte dificil. Totusi, au avut vointa si au reusit sa prinda câte ceva. Nu se poate spune ca sunt la acelasi nivel ca si ceilalti copii de vârsta lor, dar sunt foarte aproape. Din pacate, nu prea exista vointa din partea familiilor din care provin, acestea preferând sa ii puna sa faca altceva decât sa mearga la gradinita. Totusi, eu am incredere ca pâna vor ajunge la vârsta la care trebuie sa mearga la scoala, copiii vor fi la fel de buni ca si ceilalti. Totul este sa existe vointa din partea familiilor si sa nu ii determine sau sa le impuna sa nu mai vina la gradinita“, a precizat Luminita Feraru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS