10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRAT a anulat licitatia RAT

RAT a anulat licitatia RAT

Licitatia cu scandal de la Regia Autonoma de Transport Craiova a fost anulata prin decizie a Consiliului de Administratie, pe motiv ca unitatea nu dispune de suficiente fonduri pentru a atribui contractul câstigatorilor licitatiei.


Craiovenii mai au de asteptat pâna sa circule prin Banie cu autobuze europene, intentia principalului operator din domeniu de a plasa pe traseele de transport in comun 40 de mijloace moderne esuând saptamâna trecuta. Licitatia pentru achizitionarea autobuzelor in sistem leasing, demarata la inceputul anului si urmarita de controverse si nereguli, a fost anulata prin decizie a Consiliului de Administratie (CA) al Regiei Autonome de Transport (RAT) Craiova miercuri, 13 decembrie, dupa cum reiese dintr-o adresa remisa de RAT Primariei Craiova pe 14 decembrie. Hotarârea s-a intemeiat pe faptul ca oferta câstigatoare a inclus cheltuieli suplimentare peste puterile regiei. Potrivit directorului general al RAT Craiova, Virgil Boboc, toti cei noua membri ai CA au votat pentru anularea licitatiei. „Situatia economico-financiara a unitatii, precum si estimarile care includ efortul financiar la care s-ar angaja regia prin semnarea contractului de 11,18 milioane de euro au fost prezentate CA, cu propunerea de anulare a licitatiei. Consilierii au votat pentru anulare in unanimitate“, a afirmat Virgil Boboc. Amintim ca oferta declarata câstigatoare – Automobile Bavaria Brasov, Planet Leasing & Factoring Bucuresti si Neoman Bus Germania, cu autobuze MAN – depasea cu aproximativ un miliard de lei vechi pe luna, pentru o perioada de sapte ani, cheltuielile preconizate de RAT in scopul cumpararii celor 40 de masini, pentru care s-au rezervat fonduri de 6,7 milioane euro, fara dobânzi, comisioane si alte plati ocazionate de leasing. Termenul pâna la care putea fi atribuit contractul de achizitie publica expira pe 22 decembrie 2006, iar RAT a anuntat reluarea demersurilor pentrum innoirea parcului auto in ianuarie 2007. „Nu vom renunta, fiindca, practic, suntem obligati sa avem in dotare autobuze care sa respecte normele europene. La inceputul anului 2007 vom initia procedura de atribuire prin licitatie a unui contract in acest sens“, a mai spus directorul general al RAT Craiova.


Garantia inapoi


Potrivit reglementarilor aplicabile in cazul licitatiei RAT, respectiv ale OUG nr. 60/2001 modificata, in vigoare la data demararii procedurii, autoritatea contractanta, in acest caz RAT Craiova, are dreptul de a anula licitatia, daca ofertele deschise „nu au fost elaborate si prezentate in concordanta cu cerintele cuprinse in documentatia pentru elaborarea si prezentarea ofertei“ (cazul a sase din sapte oferte – n.r.) sau daca „prin valoarea inclusa in propunerea financiara fiecare dintre ele (firme participante – n.r.) a depasit valoarea fondurilor alocate pentru indeplinirea contractului de achizitie publica respectiv“ (cazul ofertei câstigatoare, singura ramasa in cursa – n.r.). La articolul 69, OUG nr. 60 spune: „Decizia de anulare nu creeaza vreo obligatie a autoritatii contractante fata de participantii la procedura de achizitie publica, cu exceptia returnarii garantiei pentru participare“. Mai trebuie mentionat ca OUG nr. 60/2001, precum si toate celelalte acte normative care au modificat-o au fost abrogate prin OUG nr. 34 din 30 iunie 2006, data la care insa procedura de licitatie RAT fusese declansata. La articolul 298, actul in vigoare in prezent prevede: „Contractele in curs de executare si procedurile de atribuire in curs de desfasurare la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se definitiveaza pe baza prevederilor legale in vigoare la data initierii acestora“. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS