27.8 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePolitistii invata pe internet

Politistii invata pe internet

Sistemul informatic eLearning, inaugurat vineri, permite atât pregatirea politistilor, cât si testarea cunostintelor profesionale cu ajutorul calculatorului.


Ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga, impreuna cu chestorul principal Dan-Valentin Fatuloiu, seful Politiei Române, au inaugurat vineri sistemul informatic eLearning. Platforma informatica are terminale in toate judetele tarii, permitând perfectionarea asistata de calculator, dar si testarea cunostintelor politistilor.


Valoarea investitiei se ridica, pâna in prezent, la aproximativ 900.000 de euro, dintre care 50.000 reprezinta costurile platformei de eLearning AeL, ale serverelor de suport, ale primelor doua cursuri interactive, precum si ale trainingului si suportului tehnic pentru platforma. De asemenea, la cele 41 de inspectorate judetene de politie, cele trei institutii de invatamânt ale Politiei, Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti si Inspectoratul General al Politiei Române au fost create laboratoare de invatamânt, dotate cu câte noua calculatoare fiecare, imprimanta, precum si proiector cu tabla inteligenta.


Incatusare pe… calculator


Concret, sistemul informatic permite politistilor sa invete sau sa-si reinnoiasca cunostintele in fata calculatorului. Baza de date informatica cuprinde absolut tot ce tine de meseria lor: de la modul in care se pun catusele ori situatiile in care este permisa folosirea fortei fizice si modalitatile in care se pot aplica loviturile cu bastonul de cauciuc pâna la completarea unui proces-verbal de contraventie ori la prelevarea si interpretarea unei amprente.


Sistemul permite instruirea in ritm mai accelerat a cadrelor de politie, fara deplasarea lor periodica la scolile de profil. Materialele de instruire cuprind inclusiv imagini si sunt interactive, permitând simularea unor situatii care, in lumea reala, ar fi periculoase ori costisitoare.


Mai mult decât atât, dupa ce s-au pregatit, politistii pot sa simuleze o testare, pentru a-si verifica toate cunostintele exact in conditiile in care vor sustine in fiecare an aceste testari. „Este deosebit de important sa putem realiza o evaluare obiectiva, rapida si transparenta a politistilor. Platforma informatica inaugurata astazi reprezinta un instrument eficient, care va permite evaluarea angajatilor dupa tehnici complexe, asigurând o masurare obiectiva si relevanta a cunostintelor lor“, a declarat chestorul Fatuloiu la inaugurarea sistemului eLearning.


Nu mai copiaza nimeni


La fiecare sfârsit de an, cunostintele profesionale ale politistilor trebuie testate, cine pica testul doi ani la rând fiind dat afara din politie. Daca testarile de pâna acum lasau loc la interpretari, testarea prin noul sistem eLearning nu le da politistilor posibilitatea sa copieze. De ce? E simplu: sistemul eLearning a fost instalat tocmai in sala in care se afla echipamentul pentru videoconferintele sefilor politiilor din tara, astfel ca orice politist care sustine examenul nu poate sa miste in fata camerei de luat vederi, stiind ca cineva, acolo, la Inspectoratul General al Politiei, sta cu ochii pe monitoare. „Nimeni nu mai poate copia, din cauza supravegherii video. Mai mult, chestionarele de intrebari le stabileste calculatorul, cel testat nu poate sa se intoarca la o intrebare sau sa modifice un raspuns si nici nu poate sta sa rezolve testul mai mult decât ii permite calculatorul. In plus, chiar la sfârsitul testarii, politistul isi poate afla instantaneu punctajul“, a precizat comisarul-sef Georgel Enescu, seful Inspectoratului de Politie al Judetului Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS