21.7 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimele de Sarbatori se lasa asteptate

Primele de Sarbatori se lasa asteptate

Firmele craiovene de stat isi fac in aceste zile calculele pentru a vedea daca pot sa dea angajatilor prime de Sarbatori. Fiecare unitate imparte bani dupa posibilitati si dupa propria politica.


In unele intreprinderi, primele de Sarbatori sunt prevazute in contractul colectiv de munca, insa situatia financiara a societatilor pune sub semnul intrebarii acordarea acestor bani. La ELECTROPUTERE Craiova, societate aflata in dificultate financiara, liderul sindical Aurel Bojenoiu nu stie daca fabrica va imparti prime in luna decembrie. „Primele sunt prevazute in contractul colectiv de munca, adica 25% din salariul mediu brut pe fabrica. 2.000.000 de lei inseamna ceva pentru aceste vremuri grele. Primele sunt legate insa si de contextul financiar de pe luna respectiva. Vom vedea ce vom face. Daca nu sunt bani, probabil se va amâna pentru o perioada când vom face incasari“, a afirmat Bojenoiu.


Primele de Craciun – intre MEC si AVAS


In schimb, la Complexul Energetic (CE) Craiova, fondul de prime se constituie pe parcursul anului, din economii si penalizari incasate de angajati. Problema directorului Constantin Balasoiu este ca trebuie sa ceara acceptul conducerii de la Bucuresti. In contextul instabilitatii politice din guvern, Balasoiu spune ca nu stie cui sa se adreseze: Ministerului Economiei si Comertului – asa cum era pâna acum, sau AVAS – unde guvernantii s-au gândit sa paseze CE Craiova.


„Nu stiu ce vom face deocamdata. Dam prime daca avem economii din salarii. Fondul de prime se constituie din aceste economii, de la cei cu absente nemotivate, cei aflati in concedii medicale si din sanctiuni. Anul trecut, prima de Sarbatori a fost de 3.000.000 de lei. Acum trebuie sa vorbesc si la minister, dar nu prea mai stiu cu cine. Ori la MEC, ori la AVAS“, a afirmat Balasoiu.


La AVIOANE Craiova, sindicalistii au introdus in contractul colectiv de munca acordarea de tichete-cadou, pentru a scuti de impozite atât angajatii, cât si firma, care a inceput sa mearga mai bine fata de anii precedenti. Potrivit liderului sindical Victor Peta, primele salariatilor vor reprezenta 25% din salariul mediu pe societate.


Mai linistiti stau angajatii de la DAEWOO Craiova, unitate care merge bine, fiind preluata recent de stat, si care urmeaza sa fie scoasa la privatizare. „In contractul colectiv de munca este prevazuta o prima de Sarbatori de circa 3.000.000 de lei de persoana. Nu este vorba de un supliment, ci de drepturi câstigate prin contractul colectiv“, a spus Valeriu Gârlea, purtatorul de cuvânt al DAEWOO AUTOMOBILE ROMÂNIA (DWAR). De prime consistente se bucura, ca in fiecare an, si angajatii CFR. Liderul sindical Gheorghe Fratica a precizat ca acestia vor incasa câte 3,7 milioane de lei vechi, la care se adauga câte 1.250.000 de lei pentru fiecare copil din familie.


Solomon are buget de patru miliarde pentru prime


In administratie, lucrurile stau diferit. Primarul craiovean Antonie Solomon le pregateste subordonatilor sai prime acordate dupa criterii stabilite de consiliul local, criterii care ii vor sanctiona pe cei care nu s-au tinut de treaba in timpul anului. „Avem un buget de 5% din fondul total de salarii, adica aproximativ patru miliarde de lei vechi. Ii vom imparti la cei aproximativ 400 de salariati, dar nu vor lua toti la fel. Vom stabili criterii, pe care le va aproba consiliul local in aceasta saptamâna“, a afirmat Antonie Solomon.


In schimb, majoritatea salariatilor din subordinea Consiliului Judetean (CJ) Dolj nu primesc nimic de Sarbatori in afara de al 13-lea salariu si drepturi pe care sindicalistii si le-au câstigat in instanta. „Nu avem nimic special, este vorba doar de al 13-lea salariu, care se ridica la nivelul salariului de baza, impozabil. La Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, unde lucreaza 1.000 de salariati pentru cele 1.200 de posturi, s-au facut economii si se pot acorda prime de pâna la valoarea salariului minim pe economie. In rest, functionarii au câstigat in instanta primele de vacanta pe perioada 2003 – 2005, ceea ce inseamna aproape trei salarii“, a spus Ringo Damureanu, liderul sindical al functionarilor din administratia publica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS