22.3 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAna-Maria se zbate sa traiasca

Ana-Maria se zbate sa traiasca

Are doar câteva zile si o hemoragie interna puternica, iar previziunile medicilor nu ii dau nici o sansa. Cu toate acestea, nu este primul caz care si-ar putea gasi scaparea la o maternitate din Bucuresti.


Claudiu Covei si-a dorit foarte mult o fetita. S-a bucurat nespus când i s-a indeplinit dorinta. Duminica dupa-amiaza, sotia lui, Bianca, de 19 ani, a nascut la Spitalul Municipal „Filantropia“ Craiova o fetita de 2,9 kilograme, sanatoasa tun. Ana-Maria Andreea era un copil frumos, bine dezvoltat. Mama a hranit-o la sân chiar din prima zi. Parea ca nimic rau nu se poate intâmpla. In numai 24 de ore bucuria sotilor Covei s-a transformat insa in cosmar. Un cosmar care continua si astazi. Starea copilului care parea sanatos tun s-a inrautatit brusc la doar o zi de la nastere. „A avut o stare generala buna in primele 24 de ore, dupa care brusc a facut hemoragie digestiva, care apoi s-a generalizat. Pe lânga hemoragia digestiva a facut si hemoragie meningo-cerebrala cu convulsii, crize de apnee repetate. A primit fenobarbital si i-am adus tensiunea la normal. A fost stabilizata cardio-vascular, insa convulsiile au continuat si nu am reusit nici pâna acum sa oprim hemoragia digestiva“, a explicat dr. Veronica Morar, medic primar pediatru.


Manevre brutale


Luni, la ora 18.00, cadrele medicale au anuntat-o pe mama ca bebelusul este grav bolnav si ca este foarte posibil sa moara. „Mi-au spus ca are sanse 20 la suta sa traiasca. Am sperat totusi sa se faca bine. Dar cu trecerea timpului era din ce in ce mai rau“, a spus Claudiu Covei. Proaspatul tatic era convins ca numai din cauza personalului medical fetita lui era pe moarte: „Nu au grija de copii. Ii lasa singuri in salon, ca sunt ocupati cu alte lucruri mai importante. Iar daca ii intrebi de starea copiilor, se enerveaza si incep sa tipe la tine. Am vazut multe lucruri care m-au ingrozit cât timp am stat acolo. Cadrele medicale sunt pline de indiferenta si nu misca un deget pâna când nu le dai bani. Iar daca sunt totusi nevoite sa se ocupe de un copil il manevreaza cu brutalitate, apucându-l de brat sau picior, si il arunca in patut ca pe un obiect“.


Au insistat sa duca bebelusul la Bucuresti


Auzind ca unii bebelusi au fost salvati la Bucuresti, Claudiu a inceput demersurile pentru ca fetita lui sa fie transferata de la maternitatea craioveana. Medicul pediatru Veronica Morar s-a opus, pe motiv ca bebelusul ar putea sa moara pe drum. Nou-nascutului nu i-a priit insa nici faptul ca a ramas in clinica. Dupa mai multe crize de convulsii repetate a intrat in coma. La insistentele parintilor, spitalul a acceptat in cele din urma sa trimita copilul la Maternitatea Polizu Bucuresti (cu care maternitatea craioveana are de altfel contract pentru tratarea cazurilor deosebite), dar numai dupa ce parintii si-au asumat in scris raspunderea: „Am preferat sa infruntam toate riscurile si sa ne luam copilul din acel spital, unde ar fi murit cu siguranta. Nu stiu daca va scapa, dar macar am sentimentul ca nu l-am abandonat, ca am facut tot ce am putut pentru el. Din pacate, nu pot sa spun acelasi lucru despre medici si asistente“.


Vineri, la ora 13.00, o ambulanta de Terapie Intensiva de la Bucuresti, echipata corespunzator, a preluat mama si bebelusul pentru a-i duce la Spitalul Polizu. Cu câteva ore inainte de a fi trimis la Bucuresti, bebelusul a fost stabilizat in mod miraculos. Medicii au sustinut ca a iesit din coma si nu a mai facut nici o criza convulsiva.


Socul hemoragic


Medicul pediatru Veronica Morar sustine ca la nastere copilul are o deficienta de vitamina K in organism. Lipsa vitaminei K poate duce la aparitia hemoragiilor (inclusiv digestive si cerebrale), motiv pentru care nu ar trebui sa lipseasca din tratamentul nou-nascutilor cu probleme.


La indigo


Alte doua cazuri copiate parca la indigo s-au petrecut la maternitatea craioveana in ultimele doua luni. Un bebelus nascut prematur, cu o greutate de 1.400 de grame, a fost declarat neviabil de medicii maternitatii. La insistentele parintilor, bebelusul a fost trimis la aceeasi maternitate din Bucuresti, unde a fost stabilizat. Alt bebelus prematur, cântarind doar 900 de grame, a ajuns zilele trecute la Bucuresti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU