14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAutoritatile, avertizate cu 48 de ore inainte de inundatii

Autoritatile, avertizate cu 48 de ore inainte de inundatii

Autoritatile publice vor putea lua masuri impotriva inundatiilor cu 48 de ore inainte de producerea acestora. Acest lucru este posibil cu ajutorul Centrului National de Previziuni Hidrologice DESWAT, sistem care face parte dintr-un program dezvoltat de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor. „Sistemul DESWAT asigura o pregatire mai buna in cazul dezastrelor“, a declarat ministrul mediului si gospodaririi apelor, Sulfina Barbu. Proiectul are un buget de 46 de milioane de dolari si va permite monitorizarea hidrologica si realizarea de prognoze pentru inundatii, precum si dezvoltarea infrastructurii de comunicatii.


DESWAT a fost dezvoltat in bazinul Vedea-Arges, unde au fost create 60 de statii pe senzori, care colecteaza date si le transmit la Centrul National de Hidrologie. Statiile hidrologice automate furnizeaza, la intervale de sase ore, informatii despre debitul apelor, temperatura apei si a aerului sau despre nivelul precipitatiilor. „La nivel national, vor fi instalate 625 de statii hidrologice automate“, a mai spus ministrul mediului.


Pâna la sfârsitul anului 2008, vor fi deschise Centre Nationale de Prognoza Hidrologica in zece bazine hidrologice din tara. Potrivit Sulfinei Barbu, la nivel national vor fi instalate 67 de statii de monitorizare a aerului si 215 pluviometre, care vor permite o interpretare corecta a fenomenelor hidrologice, care se pot transforma in inundatii. DESWAT reprezinta a doua etapa a programului dezvoltat de Ministerul Mediului. In anul 2003, a fost implementat Sistemul National Meteorologic Integrat. Acesta ofera meteorologilor posibilitatea de a detecta si monitoriza, in timp real, fenomenele meteo. De asemenea, sistemul permite schimburi de date la nivel regional, european si mondial.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU