16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinerii au sarbatorit-o pe Sfânta Varvara

Minerii au sarbatorit-o pe Sfânta Varvara

Minerii din Valea Jiului au sarbatorit-o ieri pe Sfânta Mare Mucenita Varvara, ocrotitoarea celor care lucreaza sub pamânt. In aceasta zi, ortacii au fost liberi pentru a petrece in familie, iar CNH le-a acordat mai repede prima de Craciun in valoare de 350 de lei. Potrivit traditiei, Sfânta Varvara a fost o tânara cuvioasa care a trait in primii ani ai crestinatatii si a fost martirizata din ordinul imparatului Maximilian. De atunci ea este considerata ocrotitoarea minerilor si a celor care muncesc in subteran. In Valea Jiului, ortacii isi cinstesc ocrotitoarea din anul 1990, iar anual, administratia CNH si sindicatele miniere organizeaza manifestari dedicate acestei zile. In cinstea Sfintei Varvara, Liga Sindicatelor Miniere, pe vremea lui Miron Cozma, a finantat constructia unei impunatoare biserici, care poarta hramul Sfintei Varvara, iar pe 4 decembrie sute de mineri se strâng aici pentru a-i pomeni pe ortacii care si-au pierdut viata in subteranele din Valea Jiului si pentru a cere protectie Sfintei.


Sefii minerilor au marcat aceasta zi printr-un chef la Hotelul Rusu – unul dintre cele mai selecte localuri aflat in Masivul Parâng, care s-a incheiat cu un impresionant foc de tabara.


Administratia CNH a organizat in acest an o expozitie filatelica având drept tema centrala mineritul, dar si o expozitie de obiecte si echipamente folosite de salvatorii minieri de-a lungul timpului, aceasta fiind deschisa toata luna decembrie la Muzeul Mineritului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS