16.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePolitia cerceteaza licitatia autobuzelor

Politia cerceteaza licitatia autobuzelor

Circumstantele in care s-a organizat licitatia, câstigata de Automobile Bavaria SRL Brasov, Planet&Factoring SRL Bucuresti si Neoman Bus GmbH, pentru livrarea a 40 de autobuze in sistem leasing Regiei Autonome de Transport Craiova fac obiectul unei anchete a IPJ Dolj.


Inspectoratul Judetean de Politie Dolj demareaza luni ancheta in cazul contestatei licitatii organizate de Bursa Româna de Marfuri (BRM), Terminalul IV Sud-Vest, prin care Regia Autonoma de Transport (RAT) Craiova intentioneaza sa achizitioneze 40 de autobuze noi MAN, la pretul de productie de 4,4 milioane de euro si pretul final, cu dobânzi si comisioane, de 13 milioane de euro.


Potrivit sefului IPJ Dolj, Georgel Enescu, politia s-a autosesizat dupa ce mai multe aspecte ale afacerii au fost facute publice de presa craioveana: „IPJ va incepe saptamâna viitoare cercetarile privind legalitatea licitatiei tinute de BRM pentru RAT Craiova, in 22 septembrie 2006, autosesizat astazi (ieri – n.r.) la aparitia unor articole in mass-media“.


Mentionam ca scandalul a izbucnit dupa ce consilierii municipali din Banie au aflat ca valoarea totala a contractului de achizitie a celor 40 de mijloace de transport s-ar ridica la 13 milioane de euro, de peste doua ori mai mult decât costul in sine al masinilor. Exista deja suspiciuni de interese ale anumitor persoane, precum si dovada ca procedura de organizare a incalcat prevederile in vigoare, prin prelungirea ilegala a termenului de depunere a ofertelor la cererea unui potential ofertant, care pâna la urma a si câstigat licitatia, in asociere cu alte doua firme.


Directorul general al RAT Craiova, Virgil Boboc, a afirmat ca si el era decis sa solicite organelor in drept sa faca o ancheta, dar ca asta nu-i da dreptul sa renunte in acest moment la negocierea cu câstigatorii licitatiei. „Este foarte bine daca IPJ s-a sesizat, noi oricum vom cere oficial sa faca investigatii. In acest moment, fiindca nu noi am organizat licitatia, nu putem decât sa incepem negocierile cu societatile care au adjudecat aceasta licitatie. Sigur ca vom pune niste conditii, intre care si unele legate de dobânzi si comisioane, iar in cazul in care nu vor respecta aceste conditii, nimeni nu ne obliga sa semnam contractul. In plus, rezultatul negocierii va fi prezentat Consiliului de Administratie al regiei, care va fi in masura sa decida“, a spus Boboc.


Ofertanti catre Iordache si Solomon


Si viceprimarul craiovean Sorin Iordache sustine ca avea intentia de a solicita politiei sa verifice modul de organizare a licitatiei, desi continua sa creada in corectitudinea BRM si a sefului RAT. Iordache recunoaste insa ca anumiti reprezentanti ai unei firme inscrise la licitatie au batut pe la usile primariei. „Au venit unii cu plasa la mine in birou si i-am trimis la plimbare. Nu vreau sa dau nume acum, dar, daca va fi nevoie, cei interesati prin lege le vor afla. Oricum, nu este vorba de distribuitorii MAN, care au câstigat licitatia“, a afirmat Iordache.


Desi nu poate fi probata in acest stadiu, declaratia viceprimarului nu pare fantezie, atâta vreme cât si primarul Solomon recunoaste ca niste trimisi ai uneia dintre firmele ofertante, alta decât concesionarii MAN, au incercat sa stea de vorba cu el: „Si la mine au insistat unii sa ajunga, dar i-am trimis la plimbare pe la comisia de evaluare, daca n-au inteles ceva“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU