29 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStaicu trage sforile la ELECTROPUTERE

Staicu trage sforile la ELECTROPUTERE

Dinel Staicu, presedintele CA al SIF Oltenia, negociaza preluarea garantiilor depuse de ELECTROPUTERE la BCR. Daca AVAS va decide vânzarea uzinei pe active, averea societatii, estimata la cel putin 125 de milioane de euro, ar putea ajunge in patrimoniul SIF.


SIF Oltenia este foarte interesata de activele imobiliare ale SC ELECTROPUTERE SA Craiova, a dezvaluit recent Dinel Staicu, presedintele Consiliului de Administratie al Societatii de Investitii Financiare Oltenia. Strategia prin care SIF vrea sa puna mâna pe averea imobiliara fabuloasa a societatii craiovene depinde insa in mare masura de decizia pe care Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) – actionarul majoritar cu 62,8% – o va lua in ce priveste privatizarea ELECTROPUTERE.


Calculele lui Dinel


Dinel Staicu a plecat de la o premisa simpla: cel putin 80% din activele fabricii sunt ipotecate la BCR, in contul unor linii de credit si scrisori de garantie bancara pentru participarea la licitatii.


SIF Oltenia este actionar la BCR, cu un pachet de 6,12%. Prin urmare, SIF ar putea negocia cu banca pentru cumpararea sau cesionarea creantelor de la ELECTROPUTERE si s-ar putea alege cu bunuri imobile a caror valoare de piata se ridica, la ora actuala, la cel putin 125 de milioane de euro, dupa cum sustin analistii pietei de profil. O afacere fabuloasa, in care s-ar investi putini bani. „Am purtat tratative la BCR pentru posibilitatea ca SIF Oltenia sa preia creantele de circa 14 milioane de dolari pe care ELECTROPUTERE Craiova le are catre BCR. In jur de 80% din activele fabricii sunt ipotecate catre BCR in contul acestor sume. Depinde insa si ce strategie de privatizare va adopta AVAS pentru privatizarea fabricii“, a declarat Dinel Staicu. Presedintele Consiliului de Administratie (CA) al SIF Oltenia ar putea avea un as in mâneca in negocierile cu BCR. Prin noul statut al bancii, actionarii majoritari de la Erste Bank au nevoie de un cvorum de 75% din actionari pentru a adopta decizii importante in politica BCR. Cvorum pe care nu-l au decât cu ajutorul SIF-urilor, care impreuna detin 30,12% din capitalul social. Cum SIF-urile s-au inteles sa actioneze impreuna, este de presupus ca Dinel Staicu ar putea folosi pârghia serviciilor reciproce pentru a convinge BCR sa-i cedeze creantele ELECTROPUTERE.


90% din active sunt ipoteci


De partea cealalta, directorul general al societatii, Cornel Mondea, sustine ca doar o parte din sumele vehiculate sunt creante certe pe care BCR le are de incasat de la ELECTROPUTERE.


„Avem o linie de credit de 55 de miliarde de lei care dateaza de zece ani si la care platim comision si dobânda. Creditul a fost folosit pentru dotari. La acesta se adauga o linie de credit in valuta, care s-a ridicat initial la 600.000 de dolari. Din aceasta, mai avem de platit circa 200.000 de dolari“, a spus Mondea. Directorul a subliniat ca in afara de credite exista un acord semnat intre ELECTROPUTERE si BCR pentru emiterea de scrisori de garantie in cuantum total de 13 milioane de dolari. „Este vorba de scrisori de garantie pentru participarea la licitatii si garantii de buna executie la contracte. Spre exemplu, avem o garantie de 1,1 milioane de dolari pentru buna executie de prelivrare la contractul pe care il avem cu GENERAL MOTORS pentru modernizarea a 57 de locomotive. Pâna acum, nu am avut probleme cu garantiile“, a mai spus Cornel Mondea.


Acesta a confirmat ca aproape 90% din activele societatii sunt ipoteci, dar ca acestea nu ar deveni executabile decât in cazul in care AVAS ar decide sa vânda fabrica pe active. In acest caz, contractele aflate in derulare nu ar putea fi onorate, iar garantiile bancare oferite beneficiarilor ar deveni executabile. BCR (SIF Oltenia – daca ar cumpara garantiile) s-ar indrepta, la rândul ei, catre societate, careia i-ar executa ipotecile. Faptul ca SIF Oltenia tinteste o afacere imobiliara de proportii nu a fost ascuns de Dinel Staicu. Directorul uzinei, Cornel Mondea, sustine ca a invitat conducerea SIF Oltenia sa investeasca la ELECTROPUTERE, insa a fost refuzat.


„I-am intrebat de ce nu vor sa investeasca in fabrica. SIF Oltenia este actionara la multe societati si au putere financiara. Mi-au spus ca societatea este prea mare, cu multi salariati etc.“, a precizat Mondea. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS