23.4 C
Craiova
sâmbătă, 8 iunie, 2024

Raspundem cititorilor

Trimiteti intrebarile dumneavoastra pe adresa: Gazeta de Sud, strada Câmpia Izlaz, nr. 97A, Craiova sau pe e-mail [email protected]


Prezentati documente pentru perioadele solicitate


Petre Marinoiu, din Filiasi, strada Unirii, a trimis pe adresa redactiei o sesizare in care ne solicita sprijinul in vederea clarificarii dosarului dumnealui de pensionare. Domnul Marinoiu ne-a specificat ca este nemultumit de modul in care i-a fost recalculata pensia si implicit de indemnizatia lunara primita.


GdS:


„Dosarul de pensie al domnului Petre Marinoiu a intrat in procesul de recalculare a pensiilor conform OUG nr. 4/2005, iar in urma recalcularii a rezultat un punctaj mai mare decât cel aflat in plata. Pentru perioadele 1.01.1946 – 24.12.1950, 20.08.1952 – 1.10.1952, 1.05.1954 – 1.12.1954, 1.02.1955 – 8.02.1955, 1.08.1955 – 1.09.1959, 9.07.1963 – 1.02.1964, 18.07.1966 – 7.08.1967, 1.10.1978 – 1.01.1980 s-a utilizat la determinarea punctajului mediu anual recalculat salariul minim pe economie, deoarece in aceste perioade in documentatia existenta in dosarul dumneavoastra de pensie nu figureaza inscris salariul tarifar de incadrare, pentru aceste perioade fiind necesare adeverinte din care sa rezulte salariul tarifar de incadrare avut in perioada respectiva“, a mentionat Ileana Ciutan, director executiv al Casei Judetene de Pensii (CJP) Dolj. In plus, reprezentantii CJP au mentionat ca in termen de trei ani de la data de 1.07.2005 aveti posibilitatea sa prezentati acte doveditoare de natura sa modifice elementele avute in vedere la recalcularea dosarului. Noile drepturi cuvenite vi se vor acorda retroactiv.


Dosar de pensie pentru limita de vârsta


„La 1 august 1996 am iesit la pensie pentru pierderea capacitatii de munca, gradul II, cu o vechime de 29 de ani, 11 luni si 17 zile. Pe 5 mai 2006 am depus la Casa de Pensii Dolj o cerere pentru trecere la limita de vârsta, dar pâna in prezent nu am primit nici un raspuns. In luna septembrie 2005, la recalcularea pensiei am primit 325 RON, in ianuarie 2006 o pensie de 355 RON, iar in februarie am primit iar pensia micsorata. As dori sa va interesati pentru mine la Casa de Pensii Dolj, sa aflati din ce motiv dosarul meu nu a fost trecut la limita de vârsta“, a spus Maria Ene, din Craiova.


GdS:


Doamna Maria Ene ne-am interesat pentru dumneavoastra la reprezentantii Casei Judetene de Pensii Dolj. Dosarul dumneavoastra a fost revizuit, in consecinta ati fost trecuta de la pensie de invaliditate la pensie pentru limita de vârsta. La cererea dumneavostra vi s-a emis o noua decizie de pensionare.


Pensia v-a fost recalculata corect


Alta sesizare trimisa pe adresa redactiei Gazeta de Sud ii apartine Ameliei Diaconu, din comuna doljeana Leu. Femeia se considera nedreptatita de modul in care i-a fost recalculata pensia si ne-a solicitat sa cerem o noua verificare a dosarului.


GdS:


Din pacate, doamna Amelia Diaconu, dosarul dumneavoastra de pensie a fost recalculat corect, rezultând un punctaj mai mic decât cel pe care il aveati in plata. Conform celor precizate de reprezentantii Casei Judetene de Pensii, aveti la dispozitie trei ani din momentul in care ati primit decizia de recalculare, timp in care puteti prezenta orice alte acte doveditoare privind salariile sau sporurile salariale pe care nu le-ati avut mentionate in carnetul de munca. O data depuse aceste documente, pensia dumneavoastra va fi recalculata si veti avea dreptul sa primiti sumele cuvenite retroactiv.


 


Aveti decizie de debit pentru banii primiti in plus


„In urma procesului de recalculare am primit initial o pensie marita fata de cea pe care o aveam in plata, dupa care pensia a revenit la valoarea initiala. In plus, nu am beneficiat de indexarile oferite si de nici un fel de majorare“, a mentionat Ioana Dumitru, din comuna doljeana Melinesti.


GdS:


„Diferenta de cuantum acordata in plus, pe care doamna Dumitru a primit-o, se datoreaza faptului ca punctajul rezultat in urma recalcularii si transmis in plata a fost eronat stabilit si corectat ulterior dupa reverificare prin decizie de debit“, a mentionat Ileana Ciutan, director executiv al Casei Judetene de Pensii (CJP) Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS