11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024

TVA de top

Camera de Comert si Industrie „Oltenia“ a premiat zilele trecute firmele doljene cu performante economice in 2005. In top se regasesc unele firme datoare vândute la stat, dar si societati implicate in scandalul returnarilor ilegale de TVA.


Camera de Comert si Industrie (CCI) „Oltenia“ a organizat joi a XIII-a editie a „Topului firmelor“ 2005, festivitate in cadrul careia cele mai performante firme din judetul Dolj au fost premiate, iar unele dintre ele au primit si diplome de excelenta pentru o clasare merituoasa pe primele pozitii in ultimii trei ani. In total, 534 de firme din toate domeniile de activitate si de diferite marimi s-au regasit in acest top. Potrivit metodologiei de realizare a topului, mentionate intr-o carte editata de CCI „Oltenia“, firmele trebuia sa indeplineasca mai multe criterii de eligibilitate pentru a se regasi in aceste clasamente. Printre criteriile cumulate figurau: o rata a profitului intre 1% si 60%, dar fara sa depaseasca 60%; o cifra de afaceri de minimum 200.000 RON pentru microintreprinderi si de peste 280.000 RON – pentru celelalte categorii de firme; un numar mediu de salariati mai mare sau egal cu doi, precum si inexistenta platilor restante la bugetele publice, la 31 decembrie 2005.


Performanta economica


In teorie suna bine. Nu poate fi premiata pentru performantele economice o firma care inregistreaza datorii catre bugetul de stat. In practica, lucrurile s-au intâmplat in alt mod. La o simpla privire pe clasamente, atentia ne-a fost atrasa de unele nume de societati care au ajuns in atentia publicului nu datorita performantelor economice, ci din cauza scandalurilor in care au fost implicate. Asa, spre exemplu, este cazul SC SICOTEX SRL Craiova, care s-a clasat pe locul VII in topul exportatorilor, la categoria „Intreprinderi mari“. SICOTEX a aparut in mass-media, la sfârsitul anului trecut, pentru implicarea in scandalul returnarilor ilegale de TVA de la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj. Potrivit unui comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) din 2005, SC SICOTEX SRL, firma specializata in executia si vânzarea confectiilor textile, si-a insusit in mod fraudulos aproape 20 de miliarde de lei vechi, pe care le-a obtinut cu titlul de returnare de TVA de la finantele doljene in 2003, motivând ca a cumparat 5,9 hectare de teren la Podari, cu suma de 123,7 miliarde de lei vechi. Furnizorul, SC ECD Impex SRL, cumparase la rândul lui bunurile de la SC Frigogel cu 198 de milioane de lei vechi si le-a revândut imediat firmei controlate la vremea aceea de Iulian Siclitaru la un pret de 619 ori mai mare. Din suma obtinuta ca returnare de TVA au fost efectuate, partial, compensari in contul impozitelor si taxelor pe care SICOTEX le avea de platit statului. Restul banilor au intrat in contul firmei. Garda Financiara a sesizat Parchetul de pe lânga Tribunalul Dolj si a sesizat Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB).


In criteriile CCI „Oltenia“, una dintre conditiile de validare a clasamentelor se numea „fapte grave de notorietate publica“. In plus, conform indicatorilor financiar-contabili de pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP), la sfârsitul anului 2005, SICOTEX SRL inregistra o pierdere neta de 11,026 miliarde de lei vechi si avea datorii cumulate in valoare de 178,9 miliarde de lei vechi. Datoriile curente ale firmei catre bugetul consolidat al statului se ridica la 25,3 miliarde de lei vechi, din care cea mai mare parte (34 de miliarde de lei vechi) catre bugetul de stat, indica aceeasi sursa. Si alta prezenta in top, SC MEDIA GROUP GAZETA SRL, aflata pe locul VI la categoria microintreprinderi, pentru editarea de ziare, a fost implicata in acest scandal (returnare de 5,5 miliarde). Pe 2005, firma a avut un profit net de 548 de milioane de lei, conform site-ului MFP. Alt caz care sare in ochi este cel al SC ELECTROPUTERE SA Craiova, aflata pe locul III in topul exportatorilor, la categoria „Intreprinderi foarte mari“. Dupa cum se stie, intreprinderea craioveana trece printr-o situatie economica dificila, având datorii foarte mari la bugetul de stat. Potrivit MFP, anul trecut societatea a avut o pierdere neta de 355 de miliarde de lei vechi si datorii de 1.665 de miliarde.


„Imi rad mustata!“


Ca sa mai dam un exemplu, amintim si SC EXPOOLTENIA SRL, societate clasata pe locul III la categoria microintreprinderi, pentru „Servicii generale“. In fapt, societatea apartine CCI „Oltenia“ si se ocupa cu organizarea de târguri si expozitii. Prima observatie este ca CCI, in calitate de organizator al târgului, practic, s-a premiat singura. Mai mult, aceasta figureaza cu o datorie actualizata de 590.000 de lei pe site-ul MFP, unde este mentionat ca „a inceput procedura de executare silita“. Am incercat sa luam opinia presedintele CCI „Oltenia“, Gheorghe Albu, in legatura cu prezenta unor firme in acest top, insa acesta a spus: „Am o sedinta, nu am timp. Si nici nu cunosc detalii. Vorbiti cu Victor Raducanoiu, a fost in comisia de realizare a topului, stie amanunte“. La rândul sau, Victor Raducanoiu, director la Directia a doua in cadrul CCI, a spus: „Criteriile au fost stabilite de Camera de Comert si Industrie a României. SICOTEX si ELECTROPUTERE au intrat in top la exportatori si nu am luat in calcul datoriile la stat. In ceea ce priveste scandalurile TVA, nu stiu nimic“. Apoi s-a corectat: „Eu nu puteam sa le scot din top din aceasta cauza, pentru ca dosarele sunt pe rol. Nu exista o sentinta. Ma dau in judecata de nu pot sa platesc“. Avem si aici o observatie. La criteriile pentru domeniul „Exportatori“, prezente in aceeasi lucrare editata de CCI „Oltenia“, se precizeaza: „Cifra de afaceri se inlocuieste cu veniturile realizate din export; nu sunt luati in calcul indicatorii: profitul brut din exploatare, efortul de dezvoltare, eficienta capitalului angajat“. Nu se pomeneste nimic de faptul ca ar fi exclus criteriul privind datoriile la stat sau pierderile. In ceea ce priveste cazul EXPOOLTENIA, lui Victor Raducanoiu nu i-a venit sa creada când a vazut cu ochii lui ca societatea figureaza cu datorii actuale la stat: „Nu se poate, e o greseala. Cred ca au gresit si cei de la MFP când au introdus datele. Mergeti cu mine la fisc si daca avem datorii eu imi rad mustata!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII