10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiova bate Europa la farmacii

Craiova bate Europa la farmacii

In oras ar trebui sa existe 85 de farmacii, adica una la 3.500 de craioveni. Municipiul are insa 104 farmacii, mai multe decât normele pentru unele state din Occident. Cozile din farmacii pentru compensate au disparut, o data cu cresterea plafoanelor.


Craiova are cu 19 farmacii mai mult decât prevederile legale in vigoare, a precizat ieri presedinta Colegiului Farmacistilor Dolj, Elena Calin. In prezent, activitatea farmaciilor nu este reglementata printr-o lege organica, ele functionând in baza a doua ordine ale Ministerului Sanatatii (nr. 626/2001 si nr. 1199/2004), prin care se stabilesc conditiile de infiintare si normele tehnice care trebuie respectate (marimea spatiului, dotari etc.). Daca pentru mediul rural nu exista nici un fel de restrictie la infiintarea unei farmacii, in mediul urban aceasta este conditionata de criteriul demografic.


„Pentru orasele resedinta de judet trebuie sa existe o farmacie la 3.500 de locuitori, iar pentru celelalte – una la 4.000 de locuitori. Conform acestui criteriu, in Craiova ar trebui sa existe 85 de farmacii, insa in realitate exista 104. Ele au aparut inaintea emiterii ordinelor care reglementeaza functionarea farmaciilor si nu se desfiinteaza. Dar nici nu mai putem aproba infiintarea unei farmacii noi in oras, desi in ultimul timp am primit circa 50 de cereri in acest sens“, a precizat Elena Calin, presedinta Colegiului Farmacistilor Dolj.


Normele actuale din România sunt mult mai lejere decât in alte tari. Spre exemplu, in Austria restrictia este de o farmacie la 9.500 de locuitori, a subliniat presedinta Colegiului Farmacistilor. La un moment dat, a existat si o restrictie pe criteriu de distanta, insa aceasta a disparut. Asa se face ca mare parte din farmacii sunt amplasate in centrul orasului, unde este si un vad comercial mai bun, sau in apropierea spitalelor sau pietelor.


Farmaciile rurale, prea putine


Restrictia demografica a fost impusa pentru a incuraja infiintarea de farmacii in mediul rural, unde existau foarte putine. De altfel, aceasta este si singura posibilitate aflata la indemâna celor care activeaza in breasla ca sa devina patroni in domeniu. Astfel, faptul ca nu exista un vad comercial avantajos face ca multe farmacii rurale sa aiba un singur angajat, care de obicei este si patron. Spre deosebire de alta tari din Europa, in România nu trebuie sa fii farmacist de profesie ca sa-ti deschizi o farmacie. „Multi dintre patronii lanturilor de farmacii nu sunt de meserie, au alte calificari. Pe plan local, circa 30% din patroni nu sunt de profesie farmacisti.


Ei sunt obligati insa sa-si angajeze farmacisti pentru a putea functiona. In alte tari, numai reprezentantii breslei pot fi patroni in domeniu. Inclusiv mostenitorii, daca nu au o calificare corespunzatoare, trebuie sa vânda farmacia unui farmacist de profesie“, a mai spus Elena Calin.


In ce priveste câstigurile, farmacistii spun ca nu sunt asa mari cum ar trebui, din cauza restrictiilor la adaosurile comerciale. „Câstigul farmacistului provine din adaosul comercial la medicamente de 10-12%. Spre comparatie, in Olanda adaosul poate fi si de 47%. Din adaosuri farmacistul trebuie sa plateasca salariile angajatilor si intretinerea. Cheltuielile sunt destul de mari“, a afirmat Elena Calin.


Cozile de altadata au disparut


Plafoanele lunare acordate pentru medicamentele compensate au crescut in ultimul timp, ceea ce explica si lipsa cozilor de la inceput de luna, asa cum se intâmpla pâna acum. „S-a marit si plafonul lunar, dar si oamenii au vazut ca isi pot lua medicamente toata luna. Nu cum se intâmpla pâna acum, când erau cozi in primele zile din luna“, a mai spus Elena Calin. „Este mult mai bine, plafonul a crescut simtitor. Spre exemplu, eu am eliberat medicamente compensate pâna pe 31 octombrie. Este bine ca oamenii sa stie ca sa nu mai stea la cozi. Unii care nu stiu, daca nu apuca sa vina in primele zile, stau cu retetele acasa pâna luna urmatoare“, a spus Ana Safta, farmacist.


La rândul sau, purtatoarea de cuvânt a Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Dolj, Daniela Gheorghe, a explicat ca plafoanele au crescut in acest an din cauza ca s-au platit arieratele din anii precedenti. „Anul trecut, au fost alocate circa 611 miliarde de lei, insa erau datorii vechi din anii precedenti de aproape 20 de miliarde de lei. Pe 2006 sunt 607 miliarde de lei, dar nu mai avem povara datoriilor. Si numarul contractelor a crescut, la nivel de judet. Daca anul trecut aveam 93 de contracte incheiate, acum sunt 115 contracte, pentru 144 de farmacii“, a precizat Daniela Gheorghe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS