16.2 C
Craiova
marți, 28 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimarii doljeni se cauta de bani pentru cofinantare

Primarii doljeni se cauta de bani pentru cofinantare

O data cu intrarea României in Uniunea Europeana, sute de milioane de euro sunt asteptate sa soseasca in Dolj pentru proiectele intocmite deja de autoritati. Banii Uniunii nu vin insa fara ca in conturile primariilor sa fie suma pentru cofinantare.


Apropiata intrare a României in Uniunea Europeana a scos pe tapet problema accesarii fondurilor structurale, fonduri cifrate la aproximativ 30 de miliarde de euro pentru perioada 2007 -2013. Primarii din localitatile doljene au fost criticati si pusi la colt pentru ca nu sunt in stare sa realizeze proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii din comunitatea pe care o reprezinta si astfel nu vor avea capacitatea de a absorbi macar o parte din fondurile europene destinate României. Orice proiect câstigat prin fonduri externe are nevoie insa de o cofinantare care atinge in general 10-15% din valoarea proiectului, in functie de programul prin care sunt accesate fondurile. Daca pâna acum Consiliul Judetean Dolj a fost cel care a asigurat partea de cofinantare pentru toate proiectele aflate in derulare la primariile din judet, de la anul problema cofinantarii s-ar putea complica. Constantin Dascalu, vicepresedinte pe probleme economice al CJ Dolj, a declarat ca judetul are in prezent un portofoliu de peste 400 de proiecte, proiecte pe care CJ Dolj nu isi permite sa le cofinanteze in totalitate. „Consiliul judetean va asigura cofinantare in masura posibilitatilor, insa in viitor exista doua solutii pentru restul de bani al proiectelor: imprumutul bancar sau banii proveniti dintr-un fond al guvernului. De fapt, exista si la nivelul guvernului o preocupare in acest sens pentru constituirea unui fond special din care sa fie cofinantate toate proiectele“, a precizat Constantin Dascalu.


Solutia pentru primariile sarace: fondul guvernului


Solutia imprumutului bancar nu e privita cu ochi buni de toate primariile doljene. Desi multe dintre acestea isi permit contractarea unui credit, exista si comunitati sarace care abia reusesc sa plateasca la timp utilitatile pentru primarie. 26 de comune doljene au primit anul acesta sume suplimentare pâna la 2,7 miliarde de lei vechi pentru a asigura functionarea primariilor, a scolilor sau a dispensarelor din localitate. Daca singura speranta a unor localitati din Dolj este ajutorul de la guvern, exista si comune care isi pot permite cofinantarea mai multor proiecte simultan. Andrei Onea, primarul comunei Leu, a declarat ca rata de colectare a taxelor si impozitelor din comuna este foarte buna si ca institutia pe care o conduce si-ar putea permite cofinantarea proiectelor pe cont propriu la anul.


„Ne-am gândit la aceasta problema si cred ca ne putem permite sa asiguram cofinantarea de la bugetul local pentru ca anul acesta am avut un buget de 30 de miliarde de lei. E adevarat ca, daca am câstiga toate proiectele pe care le avem, am avea nevoie si de alti bani. Exista si posibilitatea contractarii unui credit bancar si in aceasta situatie ne-ar ajunge banii strânsi la buget“, a spus Andrei Onea. Primarul din Leu a precizat ca pentru anul viitor planuieste finalizarea lucrarilor de pietruire a drumurilor din comuna, dar are si alte proiecte pentru care ar putea primi bani, precum extinderea alimentarii cu apa sau un complex turistic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS