16.5 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGazele se scumpesc din nou

Gazele se scumpesc din nou

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) a aprobat majorarea intre 8,1% si 8,5% a pretului gazelor naturale la consumatorii captivi (casnici si industriali cu un consum redus) incepând cu 11 noiembrie. Potrivit ANRGN, scumpirea gazelor naturale a fost cauzata de divergentele dintre producatori si distribuitori.


Distrigaz Sud va mari pretul gazelor naturale livrate abonatilor casnici cu un consum de pâna la 2.400 mc/an de la 843,43 lei/mia mc la 911,55 lei/mia mc. „ANRGN este in situatia de a nu putea respecta decizia initiala de mentinere a preturilor la consumator in trimestrul IV 2006“, se arata intr-un comunicat al Autoritatii.


De asemenea, ANRGN a solicitat producatorilor sa asigure livrarea gazelor naturale in cantitati suficiente pentru intreaga piata. Potrivit ANRGN, pe parcursul celor câteva zile cu temperaturi scazute din octombrie, Dispeceratul National de Gaze Naturale a informat Autoritatea despre scaderea semnificativa a presiunilor in sistemul national de transport, ceea ce putea afecta siguranta in functionare si continuitatea in livrarea gazelor naturale. Autoritatea mai motiveaza cresterea preturilor prin lipsa contractelor de aprovizionare.


„Având in vedere riscurile majore pe care lipsa contractelor de aprovizionare o genereaza in securitatea furnizarii gazelor naturale catre consumatorii captivi, in special casnici, si având in vedere ca principala piedica invocata de operatori in incheierea acestora o constituie pretul productiei interne, ANRGN este nevoita sa recalculeze preturile finale la consumatori, astfel incât sa permita incheierea acestor contracte“, mentioneaza comunicatul Autoritatii de Reglementare. Ultima majorare a preturilor gazelor naturale a avut loc la 1 iulie, când cresterea a fost de 1,54% pentru populatie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS