12.3 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateInvatamântul doljean, pericol public

Invatamântul doljean, pericol public

Desi a trecut mai bine de o luna de la debutul noului an scolar, dascalii doljeni nu si-au facut analizele medicale obligatorii, astfel ca printre ei ar putea fi persoane bolnave, inclusiv profesori cu afectiuni psihice.


Problema analizelor medicale pe care trebuie sa le faca personalul din invatamânt la fiecare debut de an scolar s-a lasat cu scandaluri de câtiva ani incoace, din pricina prevederii legale conform careia aceste analize ar trebui sa fie gratuite. In fiecare an s-au gasit solutii. Nu insa si in toamna acestui an, când s-a ajuns la o situatie greu de imaginat: la o luna de la debutul anului scolar, doar câtiva din cei aproape 11.000 de salariati din invatamântul doljean si-au facut analizele medicale, fiind considerati apti medical pentru a se prezenta la catedra.


Anul acesta nu-i ca… anul trecut


Controlul medical anual al angajatilor din invatamânt cuprinde, in acest an, un aviz clinic acordat de medicul de familie, o examinare psihologica realizata de psihologi atestati de Colegiul Psihologic din România si o fisa de aptitudini incheiata de medici de medicina muncii.


„Daca examenul clinic pe care il face medicul de familie este suportat de Casa de Asigurari de Sanatate, nu la fel se intâmpla cu examenul psihologic si cu cel de medicina muncii. Anul trecut, examinarea psihologica a fost facuta gratuit de psihopedagogii scolari. Anul acesta insa, Colegiul Psihologilor ne-a notificat ca aceasta examinare poate fi facuta doar de psihologii acreditati, ori acestia au cabinete particulare si lucreaza contra cost. Cam la fel se intâmpla si cu medicii de medicina muncii. Anul trecut erau salarizati de la buget, pe când acum nu mai sunt, astfel ca serviciile pe care le presteaza sunt tot contra cost“, a explicat directorul adjunct al Autoritatii de Sanatate Publica Dolj, dr. Stefan Popescu.


„Nu este corect“


„Conform legislatiei in vigoare si a Contractului Colectiv de Munca Unic la Nivel de Ramura Invatamânt pe anul in curs, aceasta examinare medicala ar trebui sa fie gratuita, contravaloarea trebuind suportata de angajator. Pâna anul acesta s-au gasit o serie de solutii, bazate pe diverse protocoale incheiate intre Ministerul Educatiei, Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Toamna aceasta ni s-a spus ca se va proceda la fel ca anul trecut, adica totul va fi gratuit. Apoi, Autoritatea de Sanatate Publica a revenit si ne-a trimis o adresa prin care se mentioneaza ca examinarea psihologica si cea efectuata de medicii de medicina muncii sunt contra cost, ceea ce nu este corect“, a declarat prof. Ion Bebe Cepoi, presedintele Sindicatului Invatamântului Preuniversitar (SIP) Dolj.


Cine plateste?


Corect sau nu, cineva tot trebuie sa plateasca aceste servicii medicale. Pretul se ridica la câteva sute de mii de lei vechi pentru fiecare angajat din invatamânt. „Cum anul acesta nu mai exista nici un protocol intre ministere, aceste examinari trebuie platite. Cumulate, examinarile pe care le face psihologul si medicul de medicina muncii nu cred ca depasesc suma de 300.000 de lei vechi pentru fiecare solicitant“, a mentionat prof. dr. Ion Toma, seful Clinicii de Medicina Muncii din cadrul Spitalului de Urgenta Craiova. Conform reglementarilor in vigoare, contravaloarea acestor examinari medicale ar trebui suportata de angajator, adica de unitatile scolare. Numai ca directorii de scoli ridica toti din umeri si sustin acelasi lucru: „N-avem bani!“. „S-a ajuns la un blocaj, pentru ca, in mod normal, angajatorii – care sunt scolile – ar trebui sa suporte contravaloarea acestor analize. Numai ca scolile nu au asemenea sume prevazute in bugete, deci nu au de unde sa plateasca. Asa se face ca, la aceasta data, majoritatea personalului din invatamântul doljean, care numara aproape 11.000 de angajati, personal didactic si nedidactic, sa nu-si fi facut analizele medicale obligatorii“, a explicat prof. Ion Bebe Cepoi.


Unici in tara


Deocamdata, solutii nu se intrevad pentru rezolvarea problemei. „Am solicitat Prefecturii si Consiliului Judetean Dolj convocarea tuturor factorilor de raspundere pentru a rezolva aceasta problema, a gratuitatii analizelor. Pâna atunci, am cerut intregului personal din invatamântul doljean sa nu-si faca aceste analize cu bani“, a mentionat prof. Constantin Rada, presedintele Uniunii Sindicatelor Independente din Invatamânt (USII) Dolj.


Se pare ca aceasta situatie din Dolj, cu privire la neefectuarea analizelor medicale de catre dascali, este unica in tara. „Din discutiile purtate cu reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii am inteles ca numai in Dolj se intâlneste o asemenea situatie“, a spus prof. Cepoi. „Nu am auzit nicaieri in tara sa fi fost astfel de probleme cu privire la analizele medicale, cu exceptia judetului nostru“, a precizat la rândul sau, prof. Rada.


Inspectoratul scolar nu se baga


Reprezentantii ISJ Dolj sustin ca n-au nici o treaba cu problema analizelor medicale ale dascalilor. „Pâna anul trecut, noi eram angajatorii. Din acest an scolar, angajatori sunt unitatile de invatamânt, astfel ca acestea trebuie sa suporte contravaloarea analizelor“, a declarat Cerasela Cremene, purtator de cuvânt al ISJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII