19.5 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrescolarii si elevii, la mila Distrigaz Sud

Prescolarii si elevii, la mila Distrigaz Sud

Zeci de sali din cresele, scolile si gradinitele Baniei si-au asteptat ieri friguroase oaspetii de zi cu zi, mercurul din termometre nereusind sa urce peste câteva grade Celsius. Sase gradinite si trei scoli racordate la centralele termice oprite de Distrigaz Sud SA ramân in frig.


Majoritatea unitatilor de invatamânt preuniversitar, precum si cresele, spitalele, policlinicile si Azilul de batrâni din Craiova au primit ieri sau urmeaza sa beneficieze incepând de astazi, la cerere, de caldura furnizata de Regia Autonoma de Termoficare Craiova. Temperatura din cladiri a coborât in aceste zile sub zece grade, indeosebi dimineata, astfel ca autoritatile publice au decis sa dezmorteasca instalatiile de incalzire, dupa un program pe care fiecare dintre aceste unitati il vor transmite Regiei Autonome de Termoficare. „Putem porni alimentarea la câteva ore de la solicitarea conducerii oricarei scoli, gradinite sau crese, iar perioada de incalzire este la alegerea lor. Nu trebuie sa anunte decât pentru ce regim orar opteaza. Din pacate, sase gradinite, trei scoli si doua clinici medicale sunt racordate la centralele termice unde Distrigaz Sud SA a taiat gazul si care, se pare, vor fi nefunctionale pâna la 1 noiembrie“, a declarat directorul general al Termoficarii, Tatian Tudorache. Mentionam ca Distrigaz Sud SA a decuplat toate cele 27 de centrale termice de cartier din Craiova, din cauza unei restante in valoare totala de 150 de miliarde de lei, in ciuda faptului ca unele dintre asociatiile de proprietari nu aveau debite la caldura si apa calda. Situatia unitatilor scolare in care sute de elevi si prescolari vor avea de indurat in continuare frigul din clase este asemanatoare cu a asociatiilor care platesc la timp intretinerea. „Pentru caldura din scoli si gradinite plateste primaria, iar din punct de vedere tehnic caldura poate fi reluata rapid si individual, sediile acestor institutii fiind conectate individual la centralele termice. Cât vor mai ingheta acesti copii, depinde insa doar de Distrigaz Sud“, a mai aratat Tatian Tudorache. Viceprimarul Craiovei, Sorin Iordache, este de parere ca atitudinea furnizorului de gaz metan din Banie este de neinteles, atâta vreme cât primaria si Termoficarea au facut dovada bunei credinte atunci când au acceptat si platit 137 de miliarde de lei din datorie. „Au mai ramas 13 miliarde de lei obligatie veche catre Distrigaz Sud SA si am fost avertizati ca nu vor relua alimentarea pâna când nu vom achita si aceasta suma. Vom plati si acesti bani pâna la 1 noiembrie, desi nu e chiar legal, fiindca e vorba de fonduri proprii ale regiei“, a spus Iordache. Reprezentantii Distrigaz Sud SA Bucuresti nu ne-au transmis pâna acum un punct de vedere.


Dimineti cumplite


Una dintre unitatile unde caloriferele n-au sanse sa se incalzeasca este Gradinita nr. 51, din Craiovita. Ieri-dimineata, copiii au avut de indurat aerul rece câteva ore, pâna ce temperatura s-a mai imblânzit. „A fost cumplit in ultimele dimineti. Am inteles insa ca nu se poate face mare lucru, fiindca noi primim caldura de la o centrala termica oprita de Distrigaz Sud. Am facut si o cerere la Termoficare, dar nu stim ce le putem spune copiilor si parintilor“, a declarat Elena Urucu,directoarea Gadinitei nr. 51. Nu la fel de lipsiti de sansa sunt elevii Scolii nr. 39, din cartierul Rovine, la care caldura a ajuns inca de ieri. Directoarea Anca Pricina a spus ca schimbarea era necesara, intrucât temperatura din salile de curs devenise greu suportabila. „Acum e mai bine, fata de ce a fost luni, de pilda, când nu aveam caldura. O sa analizam si costurile, pentru a stabili un program de incalzire in functie de cursuri“, a spus Anca Pricina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS